Kunst nog spoorloos

Acht jaar cel voor diefstal schilderijen Van Gogh en Hals

24 september 2021 14:24 Aangepast: 24 september 2021 14:47
Het schilderij 'Twee lachende jongens' van Frans Hals. Beeld © ANP

Een 59-jarige man uit Baarn is veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf voor de roof van twee waardevolle schilderijen uit musea in Laren en Leerdam. De straf voor Nils M., ook aangeklaagd voor drugs- en wapenbezit, was gelijk aan de eis twee weken geleden.

M. stal eind maart vorig jaar het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh uit het museum Singer in Laren. Op camerabeelden is volgens de rechtbank te zien dat een man met een hamer tegen een glazen deur slaat. Het glas breekt en de man loopt naar binnen. Hetzelfde herhaalt hij bij een tweede en derde deur. Even later rent hij het museum weer uit en stapt – vermoedelijk - op een scooter van een handlanger.

Camerabeelden

Eind augustus sloeg hij opnieuw toe en stal hij 'Twee lachende jongens' van Frans Hals uit het museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. Ook deze keer waren er camerabeelden. Daarop is volgens de rechtbank te zien hoe twee mannen wegrijden op een scooter, een van hen met iets vierkants in zijn handen.

De Lentetuin van Vincent van Gogh (1884). De Lentetuin van Vincent van Gogh (1884).

In beide zaken waren DNA-sporen doorslaggevend voor het bewijs tegen M., door de rechtbank omschreven als een 'onverbeterlijke, berekenende crimineel'. De rechtbank rekent hem zwaar aan dat hij de werken, die allebei als onderdeel van het nationaal cultureel erfgoed worden beschouwd, 'slechts met oog voor zijn eigen materiële belang' heeft weggenomen.

M. moet museum Hofje van Mevrouw van Aerden van de rechtbank ruim 8,7 miljoen euro schadevergoeding betalen. Het Singer Museum had in de strafzaak tegen M. geen schadeclaim ingediend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek: Meisje met de parel heeft wimpers

De twee kunstwerken zijn nog spoorloos. Twee weken geleden noemde de officier van justitie de kans groot dat ze in de onderwereld zijn beland. Volgens haar is het verder 'reëel' te veronderstellen dat de schilderijen nooit worden teruggevonden. De doeken behoorden tot de kerncollectie van beide musea.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore