13 slachtoffers

Groningse dansleraar krijgt celstraf voor verkrachting jonge danseressen

24 september 2021 14:21
Beeld © Google Maps

Voormalig dansschoolhouder Khalid A. (38) uit Groningen is veroordeeld tot zeven jaar cel voor het verkrachten en aanranden van dertien jonge vrouwelijke dansers en pogingen daartoe. De celstraf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

A. heeft zich volgens de rechtbank in Groningen ook schuldig gemaakt aan andere vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De slachtoffers zijn leerlingen, stagiairs en docenten van Groningen Dance Center (GDC) en waren bijna allemaal minderjarig. A. runde de dansschool met circa 450 leerlingen, die inmiddels is gesloten, sinds 2004.

Stretchoefeningen en massages

Het misbruik begon in 2015 en vond plaats tijdens privésessies. Die waren volgens A. nodig om bij een demoteam te komen of voor een carrière in Amerika.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Slachtoffers zedenzaak dansschool: 'Ik zie jou niet als mens, maar als beest'

Vaak ging het om stretchoefeningen en massages. Daarbij bracht A. het hoofd van slachtoffers, zittend in een split of spagaat, naar zijn geslachtsdeel. De rechter vindt de verklaringen betrouwbaar. A. heeft volgens de rechter misbruik gemaakt van zijn machtspositie. De rekoefeningen hadden 'onmiskenbaar een seksuele lading', aldus de rechter.

Contactverbod

Het gedrag van A. stond in 2017 al ter discussie, maar dat leidde toen niet tot aangiftes. Na nieuwe incidenten stapten de vrouwen in augustus 2020 naar de politie.

A. heeft ook een beroepsverbod van vijf jaar en een contactverbod met de slachtoffers van vijf jaar gekregen, die ingaan na de celstraf. A. is volledig toerekeningsvatbaar. Deskundigen hebben geen psychische stoornissen bij hem aangetroffen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore