Bekijk de kaart

Coronatest nodig? Dat kan vaak dichtbij, maar niet voor iedereen

24 september 2021 14:22 Aangepast: 24 september 2021 19:03
Beeld © ANP / RTL Nieuws

Vanaf morgen moet je op veel plekken de CoronaCheck-app laten zien, zoals in de horeca, bij sportwedstrijden en in de bioscoop. Voor veel mensen zijn dan weer toegangstesten nodig. In het grootste deel van Nederland is er een testlocatie in de buurt, maar sommige mensen zijn lang onderweg als ze een test nodig hebben. Jij ook? Bekijk het op de kaart.

Een avondje naar de film of de kroeg kan vanaf morgen alleen met een QR-code. Als je niet gevaccineerd bent, en ook niet genezen van corona, heb je dan een negatieve coronatest nodig om naar binnen te mogen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe zit het nou? De coronaregels vanaf morgen: 10 vragen en antwoorden

Er zijn 129 testlocaties, verspreid over Nederland. Volgens demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge woont 90 procent van de Nederlanders op maximaal 20 minuten rijden van een testlocatie. 

Maar sommige mensen moeten een stuk verder reizen: inwoners van gebieden als de Achterhoek en Noord-Groningen zijn zo'n veertig minuten onderweg naar de dichtstbijzijnde locatie, berekende de NOS vanochtend al. Op Vlieland en Schiermonnikoog is zelfs nog helemaal geen testlocatie, maar die komt er morgen wel, belooft De Jonge.

Bekijk de kaart

Op deze kaart is te zien of er een testlocatie binnen 20 minuten rijden van jouw huis is. Woon je niet in het rode gebied? Dan ben je langer onderweg. Druk op een testlocatie om het adres te zien.

Toegangstesten blijven 'voorlopig' gratis, beloofde De Jonge tijdens de laatste persconferentie over de coronamaatregelen. Wil je ergens naar binnen met de coronacheck, dan moet je jezelf maximaal 24 uur van tevoren laten testen via Testen voor Toegang. Volgens De Jonge kunnen 400.000 mensen per dag getest worden.

Na het testen krijg je binnen twee uur je testuitslag. Als je negatief getest bent, kun je in de CoronaCheck-app een QR-code aanmaken voor je avondje uit.

Naast de verplichte coronacheck verandert er morgen nog meer. Zo wordt de anderhalve meter afstand losgelaten, en vervalt op veel plekken de mondkapjesplicht. Welke regels en maatregelen vanaf morgen precies gelden, zie je in deze video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore