Ruim 22 jaar cel

Veroordeelde ex-politieagent die George Floyd doodde gaat in hoger beroep

24 september 2021 07:15 Aangepast: 24 september 2021 11:13
Derek Chauvin, de man die George Floyd doodde. Beeld © AFP

Ex-politieagent Derek Chauvin die de zwarte George Floyd doodde en daar 22,5 jaar cel voor kreeg, gaat in beroep tegen de uitspraak. Chauvin zat minutenlang op de nek van Floyd, die dat niet overleefde.

De 45-jarige Derek Chauvin werd in juni van dit jaar in de Amerikaanse stad Minneapolis veroordeeld. Hij gaat op grond van veertien verschillende aanklachten in beroep, blijkt uit documenten die donderdagavond (lokale tijd) bij een rechtbank in de staat Minnesota zijn ingediend.

Volgens Chauvin zijn er op verschillende punten fouten gemaakt met betrekking tot de burgerjury, die hem in april schuldig achtte aan moord en doodslag. Ook vindt hij het onterecht dat zijn verzoeken om uitstel of verplaatsing van het proces door de rechtbank zijn afgewezen.

Protesten

De dood van Floyd bij zijn arrestatie vorig jaar mei leidde tot een golf van verontwaardiging en wereldwijde Black Lives Matter-protesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Half jaar na BLM-protest: 'Ik hoef nu niet meer uit te leggen dat er racisme is'

George Floyd werd op 25 mei vorig jaar aangehouden in de Amerikaanse stad Minneapolis, nadat hij een pakje sigaretten had afgerekend met een vervalst biljet van 20 dollar. Tijdens de aanhouding drukte agent Derek Chauvin minutenlang met zijn knie op de nek van het slachtoffer.

'I can't breathe'

Terwijl Chauvin op Floyds nek zat, riep Floyd om hulp. Hij zei meer dan twintig keer dat hij geen adem kon halen. Hij verloor uiteindelijk het bewustzijn en overleed. Zijn arrestatie werd gefilmd door Darnella Frazier (18), die in de rechtbank emotioneel getuigde over dat moment:

Tijdens de rechtszaak die volgde, werd Chauvin schuldig bevonden aan alle drie de punten van de aanklacht: doodslag, dood door schuld en zware mishandeling met de dood als gevolg. Hij hoorde de uitspraak onaangedaan aan, en werd daarna geboeid afgevoerd. Hij werd veroordeeld tot ruim 22 jaar cel.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore