Moties aangenomen

Studenten: Tweede Kamer deelt genadeklap uit aan leenstelsel

24 september 2021 02:53 Aangepast: 24 september 2021 13:03
Studenten in een collegezaal (archiefbeeld). Beeld © ANP

Tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen in Den Haag werden moties aangenomen over de afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van de basisbeurs. Dat is door het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) met gejuich ontvangen. "Het is fantastisch nieuws", zegt voorzitter Lisanne de Roos.

"Een volgend kabinet kan dankzij deze moties simpelweg niet meer om de invoering van een nieuw studiefinancieringsstelsel heen: dit is de genadeklap voor het leenstelsel", zegt De Roos. De moties zijn volgens haar "een reden tot groot feest voor studerend Nederland".

Psychische klachten

Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het een belangrijke stap. Voorzitter Ama Boahene: "Het leenstelsel vergroot de ongelijkheid tussen studenten enorm. Het is ontzettend goed nieuws dat een ruime Kamermeerderheid zich nu tegen dit stelsel uitspreekt". 

Het ISO wijst erop dat sinds invoering van het leenstelsel in 2015 verschillende problemen zijn ontstaan, zoals kansenongelijkheid, prestatiedruk en psychische klachten onder studenten. Ook maken studenten volgens de organisatie andere keuzes om hun schuld zo laag mogelijk te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gevolgen leenstelsel: veel minder studenten beginnen aan master

"Met de herinvoering van een basisbeurs krijgen studenten weer ademruimte om zichzelf maximaal te ontplooien tijdens én na hun studie", zegt De Roos. "Het nieuwe kabinet zal gehoor moeten geven aan de eenduidige oproep van de Kamer om studenten financieel te ontlasten."

'Plan op presenteerblaadje'

ISO zegt graag te willen praten met de formerende partijen over hoe het nieuwe studiefinancieringsstelsel eruit zou moeten zien. Eerder kwam het al met een nieuw stelsel genaamd Studenten Op Eigen Benen. Dat bevat naast een basisbeurs een aanvullende beurs en "een eerlijke compensatie voor de generatie studenten die onder het leenstelsel heeft gestudeerd". De Roos: "Ons plan ligt op een presenteerblaadje".

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore