Agenten in Horst (Limburg) hielden er in hun onderlinge berichtjes op WhatsApp onalledaags taalgebruik op na. Collega's werden omschreven als 'baggervette trekzeug', 'lopende vette frietpan' of 'klapkut'. De inhoud van de appjes kwam vandaag naar buiten in documenten van de commissie die advies gaf over het bestraffen van de agenten.
Dagblad De Limburger citeert uit het verslag. Zo werd geschreven over een studente die een kritisch rapport over de politie-eenheid had gemaakt: "Hoppa, op de brandstapel met die heks", en: "De gaskraan opendraaien dat ze met der dikke Limburgse preikop 88 meter de lucht in gaat."
Zelfvoldane rotkop
Over de chef appte een agent: "Wat een verschrikkelijke bokkenlul zeg. Ik offer er met plezier mijn Volvo aan op." In een ander bericht dreigt een agent 'die irritante zelfvoldane rotkop een kwartier in het tosti-ijzer' te stoppen.
Agenten voerden hun gesprekken in de besloten WhatsAppgroepen 'Miauw kattenkoppen' en 'Game of Thrones'. Miauw Kattenkoppen werd in 2015 opgericht. Vier vrouwen hadden niet alleen contact, maar wisselden ook politie-informatie uit.

In de appgroep deelden de agenten onder meer foto's van een vervuilde Poolse zwerver en gaven ze commentaar met teksten als "Maden gadverdamme" en "Ik wil de wond zien". Ook vroegen ze in 2017 om 'schmutzige lijkenfoto's'.
Vieze plaatjes en filmpjes
In november 2017 werd de WhatsAppgroep Game of Thrones opgericht, 'voor de inner circle wijkagenten cluster Horst', maar ook 'voor vieze plaatjes en filmpjes'.
In een feitenrelaas op de website van de commissie staat onder meer dat een mannelijke agent een collega via WhatsApp vroeg om foto's 'van een lekkere vieze dooie'. Bij een foto van een door een politiehond gebeten Poolse man schreef de agent: "Heeeeeeeerlijk!!!!! Zo zie ik hem graag. Vieze smerige kutzak."

In juni 2020 werden vijf medewerkers van de politie in Limburg ontslagen. Tegen vier anderen zijn disciplinaire maatregelen genomen zoals degradatie, vermindering van verlofuren of overplaatsing. Tegen nog eens twee medewerkers is een disciplinair traject gestart. De politie kreeg in april 2019 de eerste signalen van 'ondermijnend gedrag en pesterijen' binnen het basisteam.
Advies over straffen
Voor het opleggen van disciplinaire straffen is de politie verplicht om daarover advies in te winnen bij de Adviescommissie grondrechten en functie-uitoefening politieambtenaren (AGFA Politie). In de praktijk gaan deze adviezen meestal over uitlatingen van politieambtenaren in appgroepen en andere sociale media.

Dagelijkse update
Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.