'Twee' werken Albert Cuyp

Bewijs gevonden: 17de-eeuws schilderij werd doorgezaagd

23 september 2021 12:10 Aangepast: 23 september 2021 12:52
Foto bewerkt door RTL Nieuws. De twee schilderijen lopen in elkaar over. Beeld © Los Angeles County Museum / Museum der bildenden Künste Leipzig.

Twee stadsgezichten van de hand van schilder Albert Cuyp (1620-1691) die al eeuwen als twee afzonderlijke schilderijen door het leven gaan, blijken ooit samen één langwerpig schilderij te hebben gevormd. Daarvoor is nu bewijs gevonden.

Dat meldt het Dordrechts Museum. Het gaat om de werken Riviergezicht bij Dordrecht van het Los Angeles County Museum of Art en Gezicht op Dordrecht van het Museum der bildenden Künste in Leipzig.

Beide schilderijen tonen een deel van de skyline van Dordrecht. Omdat de voorstelling van het ene schilderij precies doorloopt naar het andere, waren er al vermoedens dat ze bij elkaar horen.

Het schilderij 'Riviergezicht bij Dordrecht': de linkerhelft van het werk. Het schilderij 'Riviergezicht bij Dordrecht': de linkerhelft van het werk.
Het schilderij 'Gezicht op Dordrecht', het rechterdeel van het werk. Het schilderij 'Gezicht op Dordrecht', het rechterdeel van het werk.

Een getekende kopie van de stukken aan elkaar, in 1759 gemaakt door de schilder Aert Schouman, leek te bevestigen dat de twee toen één geheel vormden. Toch hielden kenners twijfels omdat zo'n extreem lang paneel erg ongebruikelijk zou zijn.

Hoewel onderzoek in 2012 bevestigde dat de werken bij elkaar horen, bleven er toen nog volgens het Dordrechts Museum 'losse eindjes' over het vraagstuk. Hierop heeft het museum, in samenwerking met de musea in Los Angeles en Leipzig, alles verder uitgezocht.

Röntenfoto's

Restaurator Lidwien Speleers van het museum in Dordrecht bevestigde na onderzoek dat de horizontale planken waaruit de panelen zijn opgebouwd precies even breed zijn. Verder blijkt de zogenoemde grondering hetzelfde en tonen röntgenfoto's aan dat de verfstreken en de houtnerven doorlopen. "Conclusie: de twee afzonderlijke werken waren ooit één schilderij", aldus het museum.

Wanneer het langwerpige stadsgezicht doormidden werd gezaagd, is moeilijker te bepalen. Volgens het museum moet dit in elk geval na 1759 zijn, toen de kopie werd gemaakt door Schouman. En vóór 1821, toen een van de helften los werd verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootste schilderij ter wereld onder hamer voor 52 miljoen euro

In de tentoonstelling 'In het licht van Cuyp' in het Dordrechts Museum, van 3 oktober 2021 tot 6 maart 2022, komen beide panelen voor het eerst weer bijeen. Na de expositie reizen de panelen naar Leipzig om daar tentoongesteld te worden.

De door restaurator Speleers verzamelde gegevens en uitkomsten van het onderzoek worden gepubliceerd in een tentoonstellingscatalogus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore