Ga naar de inhoud
Gevaarlijk voor kinderen

'Verhoog leeftijdsgrens voor kopen energiedrankjes naar 18 jaar'

Archieffoto. Beeld © ANP

De leeftijdsgrens voor het kopen van energiedrankjes moet omhoog van 14 naar 18 jaar. Dat vindt voedselwaakhond Foodwatch. En zij staan daar niet alleen in, want de organisatie zou met tien grote supermarkten hebben gesproken die alle aangeven dat ze een verhoging en het hanteren van een leeftijdsgrens wel zien zitten.

De supermarkten die Foodwatch heeft gesproken - onder meer Albert Heijn, Jumbo en Plus - hebben een gezamenlijk marktaandeel van 90 procent. Zij zien zo'n verhoogde leeftijdsgrens dus wel zitten, maar enkel op één voorwaarde: dat alle supermarkten meedoen.

'Er moet wetgeving komen'

Op dit moment hanteren alleen de Aldi en de Lidl een leeftijdsgrens, die ligt op 14 jaar. In andere supermarkten kan iedereen die dat wil een energiedrankje kopen. De supermarkten willen dat best veranderen, maar dan wel als iedereen dat doet. Zo zouden Vomar, Albert Heijn, Dirk en DekaMarkt graag nieuwe en duidelijke wetgeving willen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft aangegeven geen rol in de discussie te willen spelen.

Wat
Lees ook:
Wat is dat voor een vieze lap vlees? Een tong na te veel energiedrank

Foodwatch dringt aan op een dergelijke verhoging en hantering van de leeftijdsgrens, omdat energiedrankjes schadelijk voor de gezondheid van jongeren zouden zijn. 

Kinderen op eerste hulp

Kinderartsen trokken hierover al eerder aan de bel. Volgens hen zijn dergelijke drankjes vaak de oorzaak dat kinderen op de eerste hulp terechtkomen. In de drankjes zou te veel cafeïne, suiker en taurine zitten, wat zorgt voor rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen. Daarom pleitten zij in 2018 al voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan kinderen.

Wat zit er eigenlijk in zo'n blikje en waarom is dat ongezond?

 • Cafeïne
  In de meeste blikjes energiedrank zit ongeveer 80 milligram cafeïne. Dat is iets meer dan in een kop koffie (daar zit 70 milligram in). Het aanbevolen maximum voor een kind van 40 kilo is 100 milligram cafeïne. Bij een hogere dosis zouden angstgevoelens kunnen ontstaan. Maar ook bij een lagere dosis worden al slaapstoornissen en gejaagdheid gezien.
 • Taurine
  Taurine speelt een rol bij het regelen van het vochtgehalte in de hersenen en bij het regelmatig kloppen van het hart. De hoeveelheid taurine per blikje energiedrank is 10 keer hoger dan de mens nodig heeft. Het is niet duidelijk of er nadelige effecten zijn van deze hoge dosis taurine, wel is bekend dat kindercardiologen veranderingen zien aan de hartspier bij een hoge inname van taurine.
 • Suiker
  Daarnaast bevat energiedrank veel suiker, ongeveer negen suikerklontjes per blikje van 250 ml. Een hoge inname van suiker kan leiden tot overgewicht en obesitas.
 • 100 calorieën
  Energiedranken zijn calorierijk. In één blikje zitten ongeveer 100 kilocalorieën. Als je meer calorieën binnenkrijgt dan je nodig hebt, kom je aan. 

Bron: Voedingscentrum / Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen

Foodwatch roept nu het ministerie van Volksgezondheid op tot actie. Datzelfde ministerie gaf echter in 2018 aan niets te voelen voor een leeftijdsgrens. Zij pleitten toen voor meer voorlichting, waar scholen en sportverenigingen een belangrijke rol in moesten spelen.

Bekijk ook: 'Ik drink soms zeven blikjes per dag'

01:52
Het RIVM deed in 2018 onderzoek: ruim 19.000 jongeren zouden gevaar lopen op serieuze gezondheidsproblemen door het drinken van te veel energiedrankjes.