Ga naar de inhoud
Kindertelefoon

Flinke stijging meldingen over pesten: 'Bezig met inhaalslag'

Pesten is de grootste aanleiding voor een onveilig gevoel. Beeld © ANP

Het aantal gesprekken over pesten bij De Kindertelefoon is explosief gestegen sinds de scholen weer opengingen na de tweede coronalockdown, afgelopen april.

Het aantal gesprekken hierover steeg van gemiddeld 65 naar 98 per dag. Dat is een toename van bijna 50 procent, meldt Stichting De Kindertelefoon.

"Deze cijfers zijn ongekend. Het lijkt of de jongeren bezig zijn met een inhaalslag", zegt Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon. "Wij roepen iedereen op om pesten bespreekbaar te maken, juist nu we weer aan het begin van een schooljaar staan."

Stoppen
Lees ook:
Stoppen kinderen ooit helemaal met pesten? 'Er zijn scholen waar het al zo is'

Tijdens de lockdowns daalde het totale aantal gesprekken over pesten juist. In de eerste lockdown waren het gemiddeld 45 gesprekken per dag, in de tweede gemiddeld 53. "Begrijpelijk, wanneer kinderen niet meer fysiek bij elkaar in een klas zitten. In die periode zagen we tegelijkertijd een toename in het aantal gesprekken over digitaal pesten", aldus De Wilde.

Volgens De Wilde was er in de zomervakantie een korte dip te zien, maar inmiddels is het aantal telefoontjes over pesten in september al weer ruim 10 procent boven het gemiddelde uitgekomen.

Niet geholpen

Kinderen weten vaak niet goed wat ze moeten doen als ze worden gepest. Uit een steekproef in het onderzoek blijkt dat 66 procent zich niet geholpen voelde nadat hij of zij had besloten om iemand in vertrouwen te nemen.

Pesten kan grote gevolgen hebben voor kinderen. Zo hebben zij regelmatig te maken met bijvoorbeeld angstklachten of eenzaamheid.

Bekijk ook: Waarom praten over pesten zo moeilijk is

01:50
Waarom is het, ook voor volwassenen, zo moeilijk om hardop te zeggen dat je gepest wordt?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore