Kortsluiting

Ministerie: kapotte koeling leidde niet tot 'dansen met Janssen'

23 september 2021 09:00 Aangepast: 23 september 2021 10:24
Demissionair minister Hugo de Jonge. Beeld © ANP

De beslissing om jongeren te laten 'dansen met Janssen' is op een andere manier tot stand gekomen dan demissionair minister Hugo de Jonge destijds zei. Dat beweert het tv-programma Propaganda (KRO-NCRV), dat vanavond wordt uitgezonden.

Een kapotte koelkast vol Janssenvaccins in Nieuwegein leidde tot het besluit om jongeren er snel mee in te enten, stelt het programma.

Het ministerie van Volksgezondheid zegt in een reactie dat die bewering niet klopt. Er was wel een koelkast stuk, maar dat was niet aanleiding voor het besluit. "In die tijd kwam een voorraad Janssen beschikbaar die we wilden inzetten voor doelgroepen die snel klaar willen of soms moeten zijn met vaccineren, zoals militairen op missie, daklozen maar ook jongeren. Niet elke twintiger wil nog een keer terugkomen voor een tweede vaccinatie", zegt het ministerie.

"Ook kwam de zomer en de vakantie eraan en daarmee vaak feesten en buitenlandse reizen naar bekende feestoorden. We wilden jongeren zo snel mogelijk de mogelijkheid bieden om beschermd op reis te gaan, om beschermd weer een normaler en opener leven te kunnen leven. In dat licht deed De Jonge zijn oproep en heeft hij Janssen aanbevolen."

Gemotiveerd

De Jonge zag wel een risico, maar stelde toch dat het kon, omdat de besmettingsgraad in Nederland op dat moment laag was. Het Outbreak Management Team (OMT) was het ermee eens, zei hij.

"Wat meewoog is dat mensen, en met name jongeren, wellicht meer gemotiveerd zouden zijn om gevaccineerd te worden. Dit komt de bescherming op langere termijn ten goede", stelt het ministerie nu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte biedt excuses aan: versoepelingen waren inschattingsfout

Aanvankelijk mocht niemand met Janssen worden gevaccineerd wegens een klein risico op bijwerkingen. Maar op 7 juni ontstond in een vaccinatielocatie van de GGD Utrecht kortsluiting en dreigde een koelkast vol Janssenvaccins te bederven.

Daarop gaf - volgens het programma Propaganda - het RIVM groen licht om ze toch weg te geven, ongeacht de leeftijdsgrenzen. Vooral jongeren kwamen erop af, omdat ze met één dosis Janssen al direct een QR-code kregen waarmee ze zich in het nachtleven konden begeven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Jongeren kun je de oplopende besmettingen niet aanrekenen'

Maar op dat moment waren ze nog niet beschermd waren tegen het coronavirus. Een flinke piek in de besmettingscijfers volgde. Binnen drie weken werden de versoepelingen teruggedraaid.

Premier Rutte en minister De Jonge gingen door het stof, ze noemden de versoepelingen 'een inschattingsfout'. Overigens had zowel het OMT als de Tweede Kamer ermee ingestemd.

Bekijk ook: Hotel eist vaccinatie of testbewijs van medewerkers

Postillion Hotels hanteert een nieuwe regel voor alle 225 medewerkers: iedereen moet gevaccineerd of getest zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore