Ga naar de inhoud
Energiearmoede

Betalen energierekening probleem in half miljoen huishoudens

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In ruim een half miljoen Nederlandse huishoudens is momenteel zogeheten 'energiearmoede'. Dat betekent dat het voor hen steeds moeilijker wordt om de energierekening te betalen. Volgens een rapport van onderzoeksinstelling TNO kan de groep de komende tijd nog groter worden.

De energiearmoede komt voort uit stijgende gasprijzen. Daarbij kan de helft van de bevolking zijn huis onvoldoende isoleren, blijkt uit het rapport.

Noordoosten Nederland

In totaal gaat het volgens het TNO om 550.000 huishoudens die moeite hebben met het betalen van de energierekening. Gezinnen die kampen met energiearmoede moeten 13 tot 20 procent van hun inkomen aan de energienota besteden. Voor de gemiddelde Nederlander is dat maar 5 procent. 

Van de huishoudens in energiearmoede huurt driekwart bij wooncorporaties. Van de groep huurt 12 procent particulier en heeft 12 procent een koopwoning. Vooral in het noordoosten is het volgens het TNO een probleem.  

Energierekening
Lees ook:
Energierekening per 1 juli flink omhoog: bekijk hier hoeveel

Voor veel mensen is het niet mogelijk om hun woning te verduurzamen, om zo de energierekening te verlagen. Dat komt onder meer omdat huurders geen zeggenschap hebben over hun woning. Soms hebben bewoners simpelweg het geld niet, of zijn andere maandlasten te hoog om te verduurzamen. 

Betalingsprobleem

Volgens het TNO leeft bijna de helft van de Nederlanders in omstandigheden die het betalen van de energierekening in de toekomst kunnen bemoeilijken.

"Een groot deel van hen heeft op dit moment geen probleem met het betalen van hun energierekening", zegt Peter Mulder, hoofdauteur van het onderzoek. "Maar als de gasprijs verder gaat stijgen, zal een deel van de huishoudens uit deze groep alsnog een betalingsprobleem krijgen." 

'Zorgen
Lees ook:
'Zorgen bij Nederlanders over snel stijgende energierekening'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.