Ga naar de inhoud
Vanaf dit weekend

Niet meteen boete bij niet-controleren coronabewijs

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Gemeenten zullen niet meteen straffen uitdelen als ondernemers of bedrijven mensen zonder coronatoegangsbewijs toelaten. Dat is de uitkomst van een overleg tussen het ministerie van Justitie en Veiligheid en de voorzitters van het Veiligheidsberaad. Bij herhaaldelijke overtredingen wordt wel ingegrepen.

Als een bedrijf na zaterdag herhaaldelijk niet controleert op de pas terwijl dat wel moet, dan kan het een zogenoemde last onder dwangsom krijgen van 2500 euro. Die kan oplopen tot 10.000 euro of zelfs sluiting van een locatie.

Voor
Lees ook:
Voor vakantie, schoolreis of terras: zij halen nu toch maar een prik

De corona-app is vanaf zaterdag verplicht voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Gemeenten richten zich bij de controle op 'locaties waarvan zij acht dat het risico op besmetting en/of niet naleven het grootst is'. Volgens het ministerie wordt op die manier recht gedaan aan de inspanningen die ondernemers en instellingen doen 'om de maatregelen na te leven'.

45 miljoen euro

Het kabinet liet eerder al weten 45 miljoen euro uit te trekken om te helpen bij de handhaving van het coronatoegangsbewijs. "Dit geld kan worden ingezet voor bijvoorbeeld beveiligers, controleurs of hosts die ondernemers helpen bij de controle", zei het ministerie van Justitie. Hoe dat geld verdeeld wordt, is nog niet bekend.

Bekijk ook: dit zijn de nieuwe coronamaatregelen

01:09
Testen blijven gratis, de mondkapjesplicht op perrons vervalt. Dit zijn de nieuwe coronamaatregelen.