Ga naar de inhoud
Liquidatieproces

Taghi wil geen onderdeel Marengoproces meer zijn: 'Disproportioneel veel aandacht'

Ridouan Taghi tijdens een eerdere zitting Beeld © Petra Urban

Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in het omvangrijke Marengoproces, wil dat zijn zaak wordt afgesplitst van die van de andere verdachten. Zijn advocaat diende daar een verzoek voor in 'in het belang van de rust van het proces'.

Advocaat Inez Weski zei naar eigen zeggen op nadrukkelijk verzoek van haar cliënt dat er in het proces 'disproportioneel' veel aandacht voor Taghi is. "Als de zaak van Taghi wordt afgesplitst, kunnen we in het huidige proces terugkeren tot de kern en krijgen de medeverdachten en hun belangen voldoende aandacht."

Zeventien verdachten

In het Marengoproces zijn zeventien verdachten, onder wie Taghi en kroongetuige Nabil B. 

Gisteren zei Weski al dat Taghi 'volkomen ten onrechte' en 'publiekelijk' beschuldigd wordt van tal van ernstige misdrijven waarvoor hij niet wordt vervolgd. Daarmee doelde ze onder meer op de moorden op de broer van Nabil B., advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries. Als de zaak zou worden afgesplitst, dan zou het OM Taghi ook hiervoor kunnen vervolgen, suggereerde ze. Taghi zelf is deze week niet aanwezig in de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie zal waarschijnlijk op 13 oktober reageren op het verzoek van Weski. Daarna moet de rechtbank beslissen of de zaak wordt afgesplitst. 

Kroongetuige
Lees ook:
Kroongetuige Nabil B. in appjes: 'Ik had gevangenisdirecteur bij zijn ballen'

De rechtszaak stond vandaag voornamelijk in het teken van het verhoor van kroongetuige Nabil B.. Dat leverde vooral veel onbeantwoorde vragen op. Advocaten van andere verdachten, onder wie Weski, wilden veel van hem weten, maar veel vragen werden door de rechtbank 'geparkeerd', wat betekent dat de rechtbank later bepaalt of B. ze moet beantwoorden.

Niet de waarheid

De advocaten beschuldigen B. ervan dat hij op meerdere fronten niet de waarheid spreekt. B. zei op zijn beurt dat hij veel vragen niet mocht beantwoorden, vanwege zijn kroongetuigedeal met het Openbaar Ministerie. 

Bekijk ook: Dit moet je weten over de zaak-Taghi

05:11
Na jaren voorbereiding ging afgelopen maart het Marengoproces van start. Hoofdverdachte Ridouan Taghi zou volgens het OM opdracht hebben gegeven tot onder andere zes moorden.