Elektrische schokken

Taakstraf voor man (74) die politiehond in opleiding mishandelde

22 september 2021 17:35 Aangepast: 22 september 2021 17:38
Archieffoto Beeld © ANP

Een 74-jarige man uit Boxtel is door de rechtbank in Den Bosch veroordeeld tot een taakstraf van dertig uur voor het mishandelen van een hond die hij opleidde voor politiewerk. Tijdens trainingen sloeg en prikte hij de hond met een zogenaamde veedrijver, een stok die elektrische schokken geeft.

Op verschillende beelden die op verschillende data zijn gemaakt is te zien dat hij zijn hond Max sloeg met een harde plastic slang en ook met een veedrijver dreigde. "Daar zaten geen batterijen meer in, dus hij kreeg geen stroom", zei Van W. tegen de rechter.

De zaak kwam in maart van dit jaar aan het licht toen het televisieprogramma Zembla een uitzending wijdde aan honden die bij opleidingsclubs mishandeld zouden worden tijdens de trainingen tot politiehond. De man was al eerder door de vereniging voor politiehonden op non-actief gezet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politiehonden mishandeld: 'Zet dieren niet in als geweldsmiddel'

Op beelden in die uitzending was te zien hoe de 74-jarige Ad van W. bij zijn hondenclub in het Brabantse Gemonde het dier dat hij trainde, met een stok en een slipketting sloeg en elektrische schokken toediende. De beelden waren gemaakt door de buren van het terrein van de hondenclub, die al jaren klagen over geluidsoverlast.

Zembla maakte de uitzending omdat politiehonden in opleiding veelvuldig mishandeld zouden worden. Dat zou gebeuren bij verenigingen die aangesloten zijn bij de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Politiehonden (KNVP).

Drie jaar niet trainen

De KNVP deed na de uitzending aangifte van dierenmishandeling tegen de man. Hij mag van de vereniging drie jaar geen honden meer trainen. Zijn club uit Gemonde is de erkenning als officiële opleider van politiehonden ook kwijt tot er een 'verbeterplan' is ingediend bij de KNVP.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore