Vulkaanuitbarsting La Palma

Het huis van Karel is verzwolgen door lava: 'Je ziet alleen een grote zwarte massa'

22 september 2021 16:37 Aangepast: 22 september 2021 22:50
Karel en Marja op het vliegveld. Maandag vlogen ze terug naar La Palma. Beeld © Privéfoto / AFP

Het huis van Karel Brummer en zijn vrouw Marja is gisteren verzwolgen door een dikke laag lava. Het stel woont op het Canarische eiland La Palma, waar zondagmiddag de Cumbre Vieja-vulkaan uitbarstte. "We zijn alles kwijt."

"Gisterenochtend werden we wakker en zagen we een foto in de krant waarop we konden zien dat het lava en vuur aan de poort van ons terrein stond", vertelt Karel. Hij zit nu tijdelijk in een appartement van vrienden.

Hij had nog de hoop dat de lavastroom aan zijn huis voorbij zou gaan. "Gisteren zijn we onder begeleiding van de Guardia Civil, een Spaanse politie-eenheid, in de buurt van ons huis geweest. Met twijfel stelden we toen vast dat het er niet meer stond. Maar het was lastig, het was grijs weer, overal was lava en het is een bergachtig gebied."

Allemaal verdwenen

Met dronebeelden kreeg hij bevestigd wat hij al dacht: negentig procent van zijn terrein is verzwolgen onder een dikke laag lava. Op het terrein stond zijn huis, een paar bijgebouwen, een zwembad en een gebouw met twee appartementen, die hij verhuurde. Het is allemaal verdwenen. "Je ziet alleen een hele grote zwarte massa."

Het huis van Karel en Marja stond in de blauwe cirkel. Het huis van Karel en Marja stond in de blauwe cirkel.

Foto's, kunstwerken, herinneringen aan overleden ouders, maar ook basale dingen als de net nieuw aangeschafte tv. Alles is weg. "In gedachte lopen we door de kamers en denk ik aan de vierhonderd lp's van vroeger, de honderden kookboeken, gewone boeken.'

Belangrijke documenten

Karel en Marja waren vanaf vrijdag in Nederland vanwege een familieaangelegenheid. Omdat de vulkaan rommelde, hadden ze voor de zekerheid een paar dozen met de belangrijkste documenten zoals pensioen- en verzekeringspapieren, ingepakt en bij vrienden neergezet. "De uitbarsting was voorspeld, maar toen we vertrokken, was alles nog rustig."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Karel en Marja willen terug naar huis op La Palma: 'We kunnen niet toekijken'

Dat veranderde snel. Zondag barstte de vulkaan uit. "Bij veel vrienden en bekenden ging het meteen al mis, maar wij ontsprongen de dans." Tot gisteren dus. Maandag vlogen ze terug naar het eiland, ze wilden weten hoe het met hun huis was. "We wonen op een heuvelachtig stuk en ik hoopte dat we door het hoogteverschil er goed vanaf zouden komen. Maar het tegenovergestelde gebeurde: ons huis is weg en het huis van de buren, dat iets lager ligt, staat er nog."

Afgelopen vrijdag maakte Karel nog een foto van zijn huis. "Voor de verzekering, voor als het fout zou gaan..." Afgelopen vrijdag maakte Karel nog een foto van zijn huis. "Voor de verzekering, voor als het fout zou gaan..."

Ondanks dat Karel en Marja al hun spullen kwijt zijn, reageren ze vrij kalm op de situatie. "De uitbarsting was voorspeld, de lava kwam voor ons alleen op de meest ongustige plek. Dat is enorm jammer. We zijn nu vooral praktische dingen aan het regelen: kleren kopen en afschrijvingen van bijvoorbeeld de stroomleverancier stopzetten. Ook proberen we een plan te maken voor de toekomst, maar hoe die eruit gaat zien, dat weten we nog niet precies."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lavastromen La Palma naderen zee, vrees voor giftige dampen

Het ene huis wel, het andere niet

Hoe kan het dat het ene huis bedolven wordt onder de lava en het huis van de buren niet? "Lava is een vloeistof van gesmolten gesteente die kan bestaan uit verschillende samenstellingen", vertelt vulkanoloog Janne Kornneef van Vrije Universiteit Amsterdam. "De ene lava is taai, een soort honing en wil niet lekker stromen. De andere lava is meer zoals water en stroomt dus veel sneller, zoals je vaak op Hawaii ziet."

"Magma gaat stollen zodra het in aanraking komt met koelere lucht, dat gebeurt voor een deel in de lucht als het uit de vulkaan komt, maar het koelt ook af tijdens het naar beneden stromen. Hoe meer het afkoelt, hoe taaier het wordt." Op La Palma is zo'n taaiere stroming gaande, die bulldozert alles omver wat het tegenkomt. "De stroming gaat richting zee. Zolang de vulkaan actief is, blijft de lava van achter aangevuld worden."

Bij een berg hoopt de lava op. Het zal de weg van de minste weerstand kiezen, maar het kan dus ook over een heuvel, waar net een huis staat, heengaan. "Hoe sneller het magma afkoelt, hoe sneller het tot stilstand komt. Maar het kan weken duren om van 1200 graden naar kamertemperatuur te gaan."

Bekijk ook: Luxe villa's bedolven onder lava na vulkaanuitbarsting La Palma

Schitterende villa's en vakantiehuizen op het Spaanse eiland La Palma worden opgeslokt door een stroom lava. Voor het eerst in 50 jaar is vulkaan Cumbre Vieja uitgebarsten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore