Geen discriminatie

Rechtbank: marechaussee niet schuldig aan etnisch profileren bij grenscontrole

22 september 2021 10:37 Aangepast: 22 september 2021 10:56
Paspoortcontrole door de Marechaussee op Schiphol, november 2020. Beeld © ANP

De Koninklijke Marechaussee maakt zich niet schuldig aan etnisch profileren bij het controleren van mensen die het land binnenkomen. Die uitspraak heeft de rechtbank in Den Haag vandaag gedaan.

Het letten op etniciteit bij deze controles is niet in strijd met het verbod op discriminatie, oordeelt de rechtbank. De marechaussee hoeft daarmee niets aan de controles te veranderen.

De marechaussee voert controles uit om illegaal verblijf tegen te gaan. Daarvoor is het kunnen vaststellen van iemands verblijfsstatus, identiteit en nationaliteit belangrijk. Volgens de rechter kan etniciteit een rol spelen bij de beslissing om iemand te controleren. "Het hoeft niet, maar kan wel een objectieve aanwijzing zijn voor iemands identiteit", zegt de rechtbank. 

Maar etniciteit kan nooit de enige reden zijn om iemand te controleren en de beslissing om dat te doen, moet altijd uit te leggen zijn, voegt de rechtbank toe. 

Donkere huidskleur

De rechtszaak werd aangespannen door enkele Nederlanders en maatschappelijke organisaties als Amnesty International en RADAR. Die zeggen dat de marechaussee wel aan etnisch profileren doet. Mensen met een donkere huidskleur worden volgens hen eerder uit de rij gepikt dan anderen. De klagers zeggen dat dit discriminatie is en eisen dat dit stopt.

"Deze uitspraak is een enorme gemiste kans voor Nederland. De deur voor discriminatie staat wagenwijd open. Dat is schadelijk, voor iedereen in Nederland maar ook voor de marechaussee. Heel erg zuur", reageert Jelle Klaas, de advocaat van de klagers. Hij zegt dat de eisers waarschijnlijk in beroep gaan.

Vernederende ervaringen

Een van de klagers is Mpanzu Bamenga, gemeenteraadslid voor D66 in Eindhoven. Hij werd in 2018 uit de menigte gehaald in de aankomsthal van Eindhoven Airport. Een vernederende ervaring die hij vaker heeft meegemaakt, vertelt hij in onderstaande video.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koninklijke Marechaussee voor rechter om etnisch profileren bij controles

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore