Langere reistijd

Staking NS-personeel: overlast voor treinreiziger van en naar Brussel

22 september 2021 05:14 Aangepast: 22 september 2021 05:21
Een trein van de NS in de Belgische hoofdstad Brussel. Beeld © ANP

Wie vandaag met de trein van of naar de Belgische hoofdstad Brussel reist, moet rekening houden met overlast. Door stakende servicemedewerkers en conducteurs kunnen reizigers te maken krijgen met een langere reistijd, uitval van treinen en andere vertrek- en aankomsttijden.

De IC Brussel rijdt alleen tussen Breda en Brussel. Reizigers vanuit Amsterdam, Den Haag, Schiphol of Rotterdam kunnen gebruikmaken van binnenlandse treinen om in Breda te komen en dan over te stappen. Ze kunnen ook de IC Direct nemen, hiervoor wordt geen toeslag berekend, heeft de NS laten weten.

Loketten blijven dicht

Vakbonden FNV en VVMC kondigden aan dat er overal in Nederland vanwege de staking van de servicemedewerkers loketten dicht blijven. Ook zal de hulp aan de reizigers tot een minimum worden beperkt. Hoeveel werknemers precies aan de acties zullen meedoen, is nog niet duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote treinstoring kwam door kapotte backup-server

De servicemedewerkers zijn boos over de voorgenomen inkrimping van het aantal servicestations. Het conflict bij de conducteurs van de internationale treinen naar Brussel gaat over de arbeidsvoorwaarden. De bonden stellen dat deze conducteurs minder betaald krijgen dan hun collega’s die werken bij Thalys Eurostar en ICE Berlijn & Nightjet.

Mogelijk meer acties

De NS betreurt de acties. Maar de bonden hebben al aangegeven dat het hier mogelijk niet bij blijft. Als de spoorvervoerder na de stakingen nog niet op hun eisen ingaat, overwegen de bonden om ook bij andere delen van de NS stakingen op te zetten, bijvoorbeeld bij het rijdend personeel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

NS: Whatsapp-alert voor incidenten in trein 2500 keer gebruikt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore