Ga naar de inhoud
Lange Jaap

Vuurtoren Den Helder staat op omvallen, omgeving afgezet

De vuurtoren staat op omvallen. Beeld © ANP

De vuurtoren in Den Helder is er dermate slecht aan toe, dat de omgeving in een straal van 70 meter per direct is afgesloten. Tijdens een recente inspectie van de vuurtoren Kijkduin is ontdekt dat er grotere scheuren zijn ontstaan in de wanden.

Eerder werden er al kleinere scheuren waargenomen in de Lange Jaap, zoals de toren ook wel wordt genoemd.

"De conclusie is dat er op dit moment niet ingestaan kan worden voor de constructieve veiligheid van de toren", schrijft minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat aan de Tweede Kamer. "Het risico op omvallen, zeker in combinatie met verwachte wind is dusdanig dat de omgeving veilig moet worden gesteld."

Iconische
Lees ook:
Iconische vuurtoren overgeschilderd met 'originele' roestkleur

De vuurtoren, die stamt uit 1877, was al niet meer toegankelijk voor publiek en ook niet meer bemand. Nader onderzoek is nodig 'om te berekenen wat de scheuren betekenen voor de constructie', aldus het ministerie. De systemen die zich in de vuurtoren bevinden, zoals het walradarsysteem voor de scheepvaart, werken nog wel.

Volgens het ministerie beheert Rijkswaterstaat meerdere oude vuurtorens. "Deze zullen extra onderzocht worden om te bezien of dit probleem bij meerdere vuurtorens speelt."