'Eindelijk weer dansen'

Na 1,5 jaar mag het weer: op deze 'feestdag' gaan zij voor het eerst weer uit

25 september 2021 12:04 Aangepast: 27 september 2021 10:33
Van links naar rechts: Jolein, Timo en Ilse. Beeld © Privécollectie Jolein, Timo en Ilse

Dansen op je favoriete nummer, drankjes doen met vrienden en een praatje maken aan de bar: na anderhalf jaar openen de nachtclubs hun deuren (nou ja, overdag dan) en mogen evenementen weer worden georganiseerd. Club- en festivalgangers kijken ernaar uit. "Mijn uitlaatklep is terug."

Dat dansen kan in nachtclubs en discotheken tot middernacht, voor evenementen buiten is er geen verplichte sluitingstijd. Demissionair minister Hugo de Jonge noemt vandaag zelfs een feestdag, waarop ook de anderhalvemeterregel er eindelijk af gaat.

Ilse (21): 'Even de studiedruk vergeten'

Ilse Donkelaar Ilse Donkelaar

Ilse (21) uit het Gelderse Brummen gaat voor het eerst in anderhalf jaar tijd weer op stap. Ze heeft kaarten gekocht voor de Arnhemse club Aspen Valley. 

Voor de coronacrisis ging ze zo'n twee keer per maand uit en was er altijd een 'before party', vertelt ze. Rond 8 uur 'indrinken' bij een vriendin, rond half 11 naar de kroeg.

'Half 7 optutten'

Maar vandaag rolt Ilse zowat vanuit haar bijbaan de club in. "Ik werk tot 5 uur. Rond 6 gaan we eten met vriendinnen, ondertussen drankjes doen en rond half 7 omkleden en optutten. We moeten nog 20 minuten reizen met de trein en mogen tot 8 uur binnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onbegrip over vroege sluiting nachtclubs: 'Tot 12 uur, dat is een kinderdisco'

Dat vindt ze het enige nadeel. "Het moet allemaal snel snel. Zo gehaast." Maar los daarvan kijkt ze er enorm naar uit. "Gewoon weer lekker dansen met vriendinnen en even de studiedruk vergeten. Ik heb daar erg veel zin in."

Het vroege pieken heeft wat haar betreft vooral één groot voordeel. "Je ligt om 1 uur in bed en kunt de volgende dag studeren. Normaal gesproken doe je dan helemaal niks meer. Ik heb morgen flink wat te leren, dus ik vind dit prima."

Jolein (27): 'Heerlijk om niet te weten waar de avond eindigt'

Jolein de Krijger Jolein de Krijger

Ook de Tilburgse Jolein de Krijger (27) gaat vroeg uit, in Rotterdam. Feestjes waren er de afgelopen anderhalf jaar niet bij, op carnaval 2020 en één feestje in juli na. 

Ze moet dan ook bekennen dat ze haar uitgaansoutfits al een tijd niet heeft gezien. "Ik heb eigenlijk niet echt stapoutfits, omdat ik zo lang niet ben geweest. Ik ga denk ik voor een leuk topje en een wijde broek."

Met vriendinnen gaat ze uit eten en daarna op de bonnefooi het uitgaanscentrum in. "We moeten vroeg pieken. Ik vind dat heerlijk. Lekker de trein terug kunnen pakken, op tijd naar bed. Normaal zit je brak op de bank, nu heb je nog iets aan de volgende dag."  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe zit het nou? De coronaregels vanaf morgen: 10 vragen en antwoorden

Jolein kijkt vooral uit naar het dansen in de kroeg. "Het is lekker om na een drukke werkweek uit je dak te kunnen gaan. Ik hoop dat de spontaniteit terugkomt. Het lijkt me heerlijk dat je ergens binnen kunt staan en geen afstand hoeft te houden.

Dat je niet van tevoren hoeft te bepalen waar je heengaat, spontaan van plek naar plek kunt gaan, en vooraf niet weet waar de avond eindigt."

Hoewel, eigenlijk weet ze wel waar ze wil eindigen. "De Après Skihut. Een foute kroeg met feestmuziek." En daar is er één nummer dat ze vooral hoopt te horen: Dopamine van Purple Disco Machine.

Timo (34): 'Dansen met mijn ogen dicht, dat is complete ontspanning'

Timo (links) op een eerder festival. Timo (links) op een eerder festival.

De 34-jarige Timo uit Amsterdam ging voor de coronacrisis elke maand uit, soms elke twee weken. Zijn laatste feestje: februari 2020 in Westergas Amsterdam.

Hij heeft het enorm gemist, zegt hij. "Dansen is voor mij een uitlaatklep. Ik vind het fijn om met een groep vrienden te zijn, maar ook om lekker in mijn eentje dansen, met mijn ogen dicht. Dat is voor mij complete ontspanning. Alles vergeten, lekker dansen, de muziek voelen."

'Sneakers aan en gaan'

Eerder dit jaar kreeg hij al een klein voorproefje bij een silent disco op een camping. "Maar echt volledig een paar uur lang lekker kunnen dansen, daar kijk ik echt naar uit."

Rond 2 uur - het tijdsslot waarop hij naarbinnen mag - wordt hij op festival Mystic Garden verwacht om precies dat te doen. Dat dat zo vroeg is, is geen enkel probleem, vindt hij. "Dan heb  je er iets minder last van de volgende dag en de dagen erna."

Of hij al weet hoe hij gekleed gaat? "Meestal bedenk ik dat tien minuten vooraf. Een paar sneakers, een T-shirt, een broek en let's go."

Bekijk ook: nachtclubs Berlijn onverwacht weer open: 'Personeel nog op vakantie'

Rijen mensen stonden deze maand voor het eerst in maanden in de rij voor een nachtclub in Duitsland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore