Marengoproces

Kroongetuige Nabil B. in appjes: 'Ik had gevangenisdirecteur bij zijn ballen'

21 september 2021 17:34 Aangepast: 21 september 2021 17:54
Advocaat Inez Weski las vandaag voor uit berichtjes van de kroongetuige (archieffoto). Beeld © ANP

Kroongetuige Nabil B. had naar eigen zeggen de directie van de gevangenis waar hij verbleef in zijn macht. Dat blijkt volgens advocaat Inez Weski uit berichtenverkeer tussen hem en zijn familieleden, waaruit zij vandaag citeerde. Weski staat hoofdverdachte Ridouan Taghi bij in het grote liquidatieproces Marengo, waarin de verklaringen van Nabil B. belangrijk bewijs vormen.

Begin 2017 werd Nabil B. gearresteerd. Terwijl hij in de gevangenis zat en het Openbaar Ministerie gesprekken met hem startte om kroongetuige te worden, had hij beschikking over een binnengesmokkelde iPhone. 

In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam citeerde advocaat Weski vanmiddag uitgebreid uit de berichten die Nabil B. maandenlang stuurde naar zijn vrouw en een aantal familieleden. 

Afspraakjes met vrouw

De advocaat van Taghi liet berichten zien, inclusief taalfouten, die suggereren dat Nabil B. regelmatig de gevangenis mocht verlaten om enige tijd met zijn vrouw door te brengen. "Kijk er al naar uit die 48 uur samen", stuurde hij letterlijk aan zijn vrouw. En: "Ik ga hotel regelen voor de volgende afspraak. Misschien ben je dan in je comfort zone."

Volgens Weski wilde het OM zó graag een kroongetuigedeal sluiten met Nabil B., dat hij in de gevangenis kon doen en laten wat hij wilde. "En als het hem niet luxe genoeg was, dreigde hij de deal op te zeggen", zei Weski.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Artikel over kroongetuige Nabil B. gepubliceerd, na toestemming rechter

Ze onderbouwde dat onder meer met dit bericht van Nabil B. aan zijn vrouw: "Jij hapt te snel toe. Het zou eerst 48 uur zijn, dat is nu 25 uur geworden. In een detentiecentrum. Spoor je wel? Cancel maar ik ga ze ziek maken. Ga flink hoog in de boom zitten met die honden."

Ook lijkt het er volgens Weski op dat Nabil B. drank naar binnen gesmokkeld kreeg. Aan zijn vrouw stuurt hij: "Bacardi 70 cl is zat lief, kijk maar hoe je het doet."

'Ik heb de directeur bij z'n ballen'

Ook uit andere berichten ontstaat een beeld van een calculerende Nabil B. die voor zichzelf als potentiële kroongetuige een bevoorrechte positie in de gevangenis wist te creëren. Hij stuurt: "Mijn spel begint binnenkort. Aftasten, grenzen opzoeken. Ze hebben me nodig." En in een ander bericht: "Heb directeur bij z'n ballen. Ik bepaal de dingen hier nu. Naar mij kunnen ze niks maken."

 Als de vrouw van Nabil stuurt: "Ik dacht je gaat tel niet pakken vandaag voor risico omdat ze denken dat je tel hebt", reageert hij: "Neuh. Heb gefixxed met relaxte bewaarder."

"Wat Weski wil, is de kroongetuige neerzetten als een opportunist die alles uit eigenbelang doet", zegt verslaggever Eelco Hiltermann. "Nabil B. is één van de belangrijkste troeven van het OM en Weski wil zijn betrouwbaarheid in twijfel trekken."

'Integriteitsschennis'

Weski wil van het OM weten of er een rechercheonderzoek is ingesteld naar wat zij noemt 'de vele tekenen van integriteitsschennis'. Ook wil Weski dat de directeur en teamleiders van de gevangenis waar Nabil B. verbleef gehoord worden. De rechtbank moet daar nog een besluit over nemen. Ook het OM moet nog op het betoog van Weski reageren.

"Die reactie zal over een paar weken schriftelijk komen heeft het OM laten weten", zegt Hiltermann. Het proces gaat ondertussen gewoon door. Het OM verwacht morgen Nabil B. zelf te kunnen horen over de berichtjes.

Bekijk ook: Dit moet je weten over de zaak-Taghi

Na jaren voorbereiding ging afgelopen maart het Marengoproces van start. Hoofdverdachte Ridouan Taghi zou volgens het OM opdracht hebben gegeven tot onder andere zes moorden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore