'We kunnen veel aan'

Koning in troonrede: Nederland is en blijft een goed land om in te leven

21 september 2021 13:25 Aangepast: 21 september 2021 14:34

Koning Willem-Alexander zegt dat we nuchter kunnen vaststellen dat Nederland een goed land is en blijft om in te leven. Dat zei hij in de troonrede op Prinsjesdag.

Willem-Alexander sprak de troonrede uit in de Grote Kerk in Den Haag. In verband met de beperkende coronamaatregelen gebeurt dit voor het tweede achtereenvolgende jaar niet in de Ridderzaal op het Binnenhof.

Onrust en onzekerheid

De koning zei dat onderzoek al jaren laat zien dat Nederlanders hun eigen leven een hoog cijfer geven, 'maar dat zij zich grote zorgen maken over het land en de wereld om hen heen'. "Deze onrust en onzekerheid worden nog gevoed doordat het maatschappelijk debat nationaal en internationaal steeds vaker op polariserende toon wordt gevoerd."

"Bij al deze terechte zorgen past tegelijkertijd de nuchtere vaststelling dat Nederland een goed land is en blijft om in te leven. Een land dat zich macro-economisch met de beste kan meten. Als we de toekomst gezamenlijk tegemoet blijven treden, kunnen we veel aan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de hele tekst van de troonrede 2021

De komende tijd staat in het teken van het herstel van mensen die tijdens de coronacrisis in de zorg werken, zowel in de ziekenhuizen als in de verpleegzorg. Daar is een buitengewone prestatie geleverd, benadrukte koning Willem-Alexander in de troonrede. Hij dankte verder alle mensen die een grote bijdrage hebben geleverd tijdens de coronacrisis, zoals de politie, boa's en militairen die bijsprongen.

Velen rouwen

"Achter ons ligt een periode die voor een belangrijk deel in het teken stond van corona. Volgend jaar ontstaat ruimte om vooruit te kijken en terug te blikken. Velen rouwen na deze periode om verlies van een geliefde, anderen worstelen met lichamelijke en geestelijke gevolgen van corona. En weer anderen, oud en jong, kregen te maken met eenzaamheid en depressie", zei de koning.

Hij prees de vele initiatieven in het land om te helpen en mensen uit hun isolement te halen. Belangrijk is ook dat dit blijft bestaan in de komende fase, aldus de vorst. "Het is positief hoeveel mensen doorwerkten, vaak in moeilijke omstandigheden. Nederland is u dankbaar."

Bekijk hieronder enkele fragmenten uit de troonrede:

Verder noemt Willem-Alexander het belang van klimaatmaatregelen. De zware overstromingen van afgelopen zomer onderstrepen het gevaar van klimaatverandering. Alle maatregelen die al zijn gepland, moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden en waar nodig moeten ze worden versneld, zei de vorst, die de watersnood in Limburg 'een harde waarschuwing' noemt.

De koning sprak ook over de afhandeling van de aardbevingsschade, die 'te lang en stroperig is geweest', én de toeslagenaffaire. "Fouten moeten worden hersteld en wie recht heeft op compensatie moet die zo snel mogelijk krijgen. Dat blijft voor de regering absolute prioriteit."

Peter R. de Vries

Ook werden zorgen uitgesproken over de georganiseerde misdaad. "De rechtsstaat is het fundament onder de vrije en democratische samenleving, die al zo lang kenmerkend is voor ons land. Maar die Nederlandse rechtsstaat staat onder druk. De georganiseerde misdaad wordt steeds meedogenlozer en gewelddadiger. De schokkende moord op Peter R. de Vries is in deze ontwikkeling een nieuw dieptepunt. Het kabinet werkt al langer aan een stevige en meerjarige aanpak die verschillende sporen kent en stelt daarvoor opnieuw extra geld beschikbaar."

'Hoera' mag weer 

Na het uitspreken van de troonrede mochten de aanwezigen dit jaar weer 'hoera' roepen. De traditionele drie 'hoera's' werden vorig jaar nog als spreekkoor gezien, iets wat vanwege de coronacrisis niet was toegestaan.

Na de troonrede riep de voorzitter van de Eerste Kamer altijd 'Leve de Koning', gevolgd door een driewerf hoera. Maar vorig jaar moesten de Kamerleden en andere aanwezigen het houden bij een opgestoken hand, en een applaus.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore