Aanstormende trein

Spoorlopen levensgevaarlijk: dit gaat bijna gruwelijk mis

21 september 2021 12:51 Aangepast: 21 september 2021 14:59
Dit ging maar net goed Beeld © Screenshot ProRail-Youtube

Machinisten maken het dagelijks mee: spoorlopers. En de schrik slaat ze elke keer weer om het hart door de levensgevaarlijke capriolen die sommigen uithalen.

Want wat deze mevrouw uithaalt, is niet alleen tegen alle regels, maar ook nog eens oliedom. En je stelt niet alleen je eigen leven in de waagschaal, je bezorgt treinpersoneel en omstanders ook nog eens een trauma voor het leven.

In de video is te zien hoe de vrouw langs de dichte spoorbomen bij station Ermelo rent, weer teruggaat en een aanstormende trein ternauwernood weet te ontwijken:

Het gedrag van spoorlopers heeft invloed op de hele keten van het spoorstelsel, meldt ProRail. "Ze (machinisten, red.) schrikken, remmen en volgende treinen krijgen van de verkeersleiding opdracht stapvoets langs te rijden om ongevallen te voorkomen. Dit veroorzaakt een sneeuwbaleffect, want alle andere treinen op het traject moeten dan ook langzamer rijden. Daardoor komen veel reizigers te laat op hun bestemming aan."

In 2019 waren er 3289 gevallen van spoorlopen. Dat kwam neer op een stijging van 3 procent vergeleken met het jaar ervoor en zelfs 13 procent ten opzichte van 2015.

Fietser de fout in

In 2018 plaatste ProRail een video van een fietser die de slagbomen negeerde. Ook daar scheelde het een haar of de man was aangereden, zoals je hier ziet:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore