Mooi nazomerweer

Koude nachten, warme dagen: er valt eigenlijk niks te klagen

21 september 2021 11:02 Aangepast: 21 september 2021 11:58
Nazomer Beeld © ANP / Jacob Klamer

Het was vannacht en vanochtend erg fris, en in het Brabantse Woensdrecht schoot de temperatuur op 'klomphoogte' (10 centimeter boven de grond) zelfs iets onder nul. Maar een beetje nachtvorst is helemaal niet uitzonderlijk voor de tijd van het jaar, zegt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar.

-0,2 graden werd het vannacht in Woensdrecht, en ook in de rest van het land was het vannacht behoorlijk koud. Rond Amsterdam bleef de temperatuur net boven nul hangen, net als in het oosten van het land. En Dorrestein verwacht dat het ook de komende nacht fris zal zijn, al zal de temperatuur waarschijnlijk niet meer onder nul duiken. Dat komt omdat er iets meer bewolking is.

Astronomische herfst

Het is helemaal niet raar dat we nu al een beetje nachtvorst hebben, zegt Dorrestein. We zitten al een behoorlijk eind in september (de astronomische herfst begint morgenavond), en bovendien is de lucht momenteel erg droog en is er niet of nauwelijks bewolking. Ook is er weinig wind. Dan kan de temperatuur flink naar beneden gaan 's nachts.

"Eigenlijk is het alleen uitzonderlijk als er nachtvorst is in de maand augustus, dat komt zelden tot nooit voor", aldus Dorrestein.

Droog en zonnig

Wat wel opvalt zijn de dagtemperaturen, die liggen de komende dagen boven het gemiddelde van 18 graden. Kortom, er komen een paar heel mooie dagen aan, al valt donderdag enigszins uit de toon.

Vanmiddag wordt het prima weer met veel zon. In het noorden komen ook een paar wolkenvelden voor. Het blijft in het hele land droog en de maximumtemperatuur komt uit op 18 graden in het noorden en 20 graden in het zuiden van het land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

RIVM maakt zich zorgen over corona in de herfst: 'Cijfers dalen niet'

Alleen donderdag een dipje

Na een koude ochtend wordt het ook morgen prima nazomerweer, met temperaturen van 20 à 21 graden. Donderdag geeft even een dipje te zien. De temperatuur zakt naar een graad of 18, en je kunt een spatje regen verwachten. Maar dat is allemaal maar tijdelijk, want vanaf vrijdag wordt het weer warmer. Zaterdag wordt echt een mooie dag, en dan kan het zelfs zo'n 23 à 24 graden worden, en dat is erg zacht voor de tijd van het jaar, zegt Dorrestein.

Vanaf zondag wordt het wisselvalliger, maar de bovengemiddelde temperaturen blijven zeker tot volgende week donderdag voortduren, is de verwachting.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore