'Echt niets te zien'

Den Haag op Prinsjesdag: hekken, politie en geen Oranjefans

21 september 2021 09:53 Aangepast: 21 september 2021 09:54
Het straatbeeld in Den Haag: politie en hekken. Beeld © ANP

Oranjefans zijn even na 09.00 uur niet of nauwelijks te zien op straat in Den Haag op deze Prinsjesdag. Daarmee lijkt gehoor gegeven te worden aan de oproep van de gemeente en de politie om ook dit jaar weer niet naar de stad te komen. "Er is ook écht niets te zien", zegt Koninklijk Huis-verslaggever Sander Paulus.

Prinsjesdag is vanwege corona versoberd en de koning en koningin doen geen rijtoer door de stad. Wel rijden er door de straten veel onopvallende en gewone politie- en surveillancewagens.

"Bij het hek dat het dichtst bij de Grote Kerk staat, alles is afgezet met grote zwarte schermen", zegt Sander Paulus. "Je komt hier niet bij. En als je erbij komt, dan is hier echt niets te zien." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Opnieuw sobere Prinsjesdag met weinig goed nieuws voor onze portemonnee

In verband met de beperkende coronamaatregelen voor het tweede achtereenvolgende jaar spreekt koning Willem-Alexander de troonrede niet uit in de Ridderzaal op het Binnenhof. Hij komt vanmiddag naar de Grote Kerk om om 13.25 uur de troonrede uit te spreken. 

"De aankomst van de koning en de koningin zal ook niet te zien zijn. Hij komt bovendien niet met de Glazen Koets, maar met een auto", zegt Paulus. "Er staan dan wat militairen. Dat zijn 50 man in plaats van 2000 normaal gesproken."

De Grote Kerk is helemaal afgesloten van publiek. De Grote Kerk is helemaal afgesloten van publiek.

Ook de troonrede is dit jaar anders dan anders, omdat het kabinet demissionair is. "De troonrede is korter, zo is de verwachting. Het kabinet moet wel wat uitgaven doen, maar zo mogen niet zo veel. Dat betekent dat de koning ook minder te vertellen heeft. We gaan kijken hoe de koning wordt ingezet door de regering om het verhaal te vertellen vandaag."

Agenda Prinsjesdag 2021

  • 12:00 uur: Opstelling van de militaire erewacht bij de Grote Kerk. 
  • 13.00 uur: Verenigde Vergadering van de Staten-Generaal in de Grote Kerk wordt geopend door de voorzitter van de Verenigde Vergadering, Jan Bruijn (voorzitter van de Eerste Kamer).
  • 13.15 uur: Vertrek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima van Paleis Noordeinde naar de Grote Kerk per auto.
  • 13.20 uur: Aankomst van koning en koningin bij de Grote Kerk. 
  • 13.25 uur: De koning spreekt in de Grote Kerk de Troonrede uit.
  • 15.00 uur: Aanbieding van de Miljoenennota in de plenaire zaal van de Tweede Kamer door Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën.  
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat stelt Prinsjesdag voor met een demissionair kabinet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore