Ga naar de inhoud
Vijf jaar na aankomst

Sinds de jaren 90 werden er niet zoveel mensen Nederlander

Fietsles bij het asielcomplex in Ter Apel, ter illustratie. Beeld © ANP

Vorig jaar werden 49.000 mensen genaturaliseerd tot Nederlander en dat zijn er bijna twee keer zoveel als in 2019. Sinds de jaren 90 was het aantal mensen dat een Nederlands paspoort kreeg niet zo hoog. Dat komt vooral door Syriërs en Eritreeërs die hier nu vijf jaar zijn.

In 2014 en 2015 vluchtten veel Eritreeërs en Syriërs naar Nederland. Vorig jaar woonden zij hier lang genoeg om een Nederlands paspoort te ontvangen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Wel moesten zij ook aan andere voorwaarden voldoen om Nederlander te worden. 

Kabinet
Lees ook:
Kabinet geeft 10.000 oud-pardonners alsnog een paspoort

Vier op de tien in 2020 genaturaliseerde Nederlanders had oorspronkelijk de Syrische of Eritrese nationaliteit. Ook kregen veel staatlozen en mensen met een onbekende nationaliteit een Nederlands paspoort.

Andere regelingen

Naast de 49.000 mensen die naturaliseerden tot Nederlander, werden 7000 mensen Nederlander door gebruik te maken van andere regelingen, waaronder optie en adoptie.

Naturalisatie en inburgering

Erkende vluchtelingen krijgen in Nederland een tijdelijke vergunning voor vijf jaar, die geldig blijft zolang het nog onveilig is in hun land van herkomst. Daarna mogen zij hier blijven en kunnen ze zich definitief richten op een toekomst in Nederland.

Om dan ook Nederlander te kunnen worden, moeten zij onder andere voldoen aan de inburgeringsplicht. Zij volgen daarvoor zo'n drie jaar onderwijs in de Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis en moeten alle examens met een voldoende hebben afgerond.

Bron: Vluchtelingenwerk

De onderzoekers van het CBS merken op dat Syriërs iets sneller worden genaturaliseerd dan Eritreeërs.

Inburgeringsexamen

"Een van de oorzaken hiervan zou kunnen zijn dat zij meer tijd nodig hebben om te slagen voor het inburgeringsexamen", zeggen zij over inwoners uit Eritrea.

Bijna een op de drie in Nederland woonachtige geboren Syriërs is genaturaliseerd, tegen een op de vijf Eritreeërs.

'Nederlanderschap
Lees ook:
'Nederlanderschap onbereikbaar voor statushouders door te hoge taaleisen'