Eerste keer sinds 1998

Bijzonder: walrus gespot op een zandbank bij Schiermonnikoog

20 september 2021 20:14 Aangepast: 20 september 2021 23:12
De walrus in kwestie. Beeld © Marcel de Vries

Op de zandplaat Simonszand naast Schiermonnikoog liggen vaak zeehonden, maar vandaag lag een walrus rustig op het zand. Dat is bijzonder, want walrussen leven meestal op het drijfijs in de poolzee.

Het zou gaan om een vrouwelijke walrus die al eerder bij Denemarken en Duitsland is gezien.

Onderzoekers Ralf van Hal en Marcel de Vries zagen de walrus, al hadden ze dat eerst niet door, vertelt Van Hal aan RTL Nieuws. "Pas toen we de foto van Marcel bekeken, zagen we het." Eerst dachten ze dat het een zeehond was. "Maar het dier was erg groot." Op de foto is te zien dat de walrus rustig op de zandplaat ligt. 

Eerste sinds 1998

De laatste keer dat er een walrus is aangetroffen op het Nederlandse strand was in 1998 bij Ameland. "Dat zegt wel genoeg over hoe bijzonder dit is", zegt Van Hal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranje zeehond gespot in Waddenzee

Ook volgens onderzoeker Hans Verdaat van Wageningen Marine Research is dit heel speciaal. "De walrus leeft binnen de poolcirkel, maar gaat af en toe zwerven. De Noordzee valt net binnen het bereik van dit zwerfgebied."

Dik en gezond

Volgens Verdaat gaat het om een kerngezonde walrus. "De walrussen die ons bereiken, zijn niet ziek. Vanuit hier vinden de meeste walrussen gewoon de weg weer terug naar de poolcirkel. Buitenlandse collega's hebben er ook al naar gekeken. Deze ziet er goed uit, een lekkere dikke gezonde walrus."

Een gespotte walrus is niet het enige bijzondere tafereel bij de Waddeneilanden de afgelopen maand. Zo spoelden eind augustus tientallen bruinvissen aan. Het is nog gissen naar de oorzaak, vertelt onderzoeker Lonneke IJsseldijk in onderstaande video:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore