'Bedrag niet toereikend'

Julio Poch krijgt 700.000 euro van overheid, maar hoopt op meer

20 september 2021 18:14
Julio Poch Beeld © ANP

Julio Poch, de oud-piloot die acht jaar lang onterecht in een Argentijnse cel heeft gezeten, krijgt 700.000 euro van de Nederlandse overheid. Via zijn advocaat laat hij weten dat hij daar erkentelijk voor is, maar dat het bedrag niet toereikend is voor de advocaatkosten en opgelopen schulden in die periode. "We hopen op een aanvullend besluit."

Het bedrag dat Poch krijgt, is voor een deel gebaseerd op de jaren dat hij onterecht heeft vastgezeten, en voor een deel op de advocaatkosten die hij heeft gemaakt. Maar dat deel is niet genoeg, zegt advocaat Geert-Jan Knoops. "Niet alleen mijn kantoor heeft hem bijgestaan, ook een advocaat in Argentinië en een in Spanje, waar Poch destijds werd aangehouden."

Vertrouwelijk

Knoops zei verrast te zijn dat het bedrag vandaag bekend werd gemaakt. "We hadden eigenlijk verwacht dat het vertrouwelijk zou blijven tot na een gesprek dat Poch nog met de minister zal hebben." Knoops zegt dat het besluit van minister Grapperhaus onherroepelijk is, maar dat ze daarom hopen op 'een aanvullend besluit'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Pijnlijke' onthulling: Nederland tipte Argentinië zelf over arrestatie Poch

Het kabinet was aanvankelijk niet van plan om Poch een vergoeding te betalen, maar minister Grapperhaus van Justitie kwam daar in een Kamerdebat op terug. De hoogte van het bedrag werd toen niet bekendgemaakt.

Verdacht van betrokkenheid bij 'dodenvluchten'

Hoe zat het ook alweer? De voormalige piloot Julio Poch werd in Argentinië verdacht van betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten, waarbij tegenstanders van de militaire dictatuur in de jaren tachtig uit vliegtuigen werden gegooid.

Nederland mocht Poch destijds niet zelf uitleveren aan Argentinië, maar had wel informatie verstrekt aan Spanje om hem te kunnen aanhouden zodra Poch daar was voor zijn werk. Hij werd in 2009 zonder bewijs gearresteerd en uiteindelijk na acht jaar voorarrest vrijgesproken.

Bekijk ook:Julio Poch zat acht jaar lang onschuldig vast: 'Ik wil excuses van Nederland'

Oud-Transaviapiloot Julio Poch vertelde eerder aan RTL Nieuws dat hij excuses wilde van Nederland.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore