CoronaCheck

Straks coronastatus checken voor kopje koffie? Sportclubs weten niet hoe

21 september 2021 06:02 Aangepast: 21 september 2021 17:20
Veel kantines waren vanwege corona lange tijd dicht, ook die van voetbalvereniging Olympia in Gouda. Beeld © ANP

De coronamaatregelen worden vanaf 25 september versoepeld, maar sportclubs staan voor een uitdaging. In de kantine van de verenigingen is de toegang voor clubleden ouder dan 13 jaar alleen mogelijk met een coronatoegangsbewijs. "Hoe moeten wij dit organisatorisch oplossen?”

"Daar hebben we als sportvereniging geen vrijwilligers voor", reageert William Koot. Hij is voorzitter van de Hilversumse club HC&FC Victoria, een cricket- en voetbalvereniging met 1850 leden.

Aankomende zaterdag staan er 45 wedstrijden op het programma; de helft speelt thuis, de andere helft uit. Maar de tegenstander, die komt natuurlijk ook. "Dat zijn dus ongeveer 1600 mensen die rondlopen, dat is best een mensenmassa die we moeten managen."

Extra vrijwilligers

En hoe dat moet gebeuren? Dat weet Koot nog niet. "Mensen komen in de kantine een kopje koffie of een broodje halen en lopen dan weer naar buiten. Moeten ze daarvoor nu een test doen? En moeten wij extra vrijwilligers inzetten voor de controles? Dat is ontzettend moeilijk."

De regels vanaf 25 september

Voor sportkantines gelden grotendeels dezelfde regels als voor de horeca: er is voor iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs nodig om binnen te kunnen zitten. Je krijgt het toegangsbewijs als je gevaccineerd bent, je onlangs hersteld bent van Covid-19 of een negatieve coronatest hebt. Dit bewijs moet je als QR-code in combinatie met je legitimatie laten zien. 

Wanneer is er wel een coronatoegangsbewijs nodig: 

  • Als je in de kantine wilt zitten om te eten of drinken.
  • Als de sport in de horeca plaatsvindt, zoals bij darts of biljart in een café.

Wanneer is er geen coronatoegangsbewijs nodig: 

  • Als je op het terras wilt eten of drinken.
  • Als je eten of drinken afhaalt (en buiten het horeca-gedeelte nuttigt).
  • Als een sport wordt beoefend in een café of buurthuis en het horeca gedeelte is afgescheiden met iets als lint, tape of een plantenbak.

Ook zijn er wat uitzonderlingen voor de sportkantines ten opzichte van de horeca, blijkt uit het protocol dat NOC*NSF heeft opgesteld. Zo is het mogelijk om het horecagedeelte van een sportkantine af te sluiten met bijvoorbeeld lint of tape en dan is de rest van de ruimte wel toegankelijk zonder coronatoegangsbewijs. 

"Het is voor ons lastiger dan voor grotere clubs, want we hebben geen poortjes zoals bij grote stadions. Bij ons loopt iedereen in en uit. Sommige sportverenigingen overwegen bandjes af te geven bij de ingang van het complex. We worstelen er nu mee of dat dan de beste oplossing is."

Noodplan

De regel voor het controleren van de CoronaCheck-app geldt alleen in de kantine van de vereniging. "Voetballend is er niks aan de hand. We hebben gelukkig een buitenkiosk, een afhaalpunt. Maar het blijft lastig, want alle toiletten zitten in het paviljoen. Je hebt een deur naar de toiletten en een deur naar de kantine. Moeten we bij de ingang controleren of toch bij de deur naar de kantine?"

De vereniging HC&FC Victoria in Loosdrecht De vereniging HC&FC Victoria in Loosdrecht

"We weten nog niet hoe we de nieuwe maatregelen organisatorisch moeten oplossen en er zijn nog te veel problemen om over na te denken. Het noodplan is dat we de kantine dicht moeten doen en we alleen buiten met het uitgiftepunt werken. Maar als het slecht weer is, willen mensen toch het liefst even binnen een kopje koffie drinken."

Vragen veel van vrijwilligers

Ook Jolanda Osendarp, voorzitter van voetbalvereniging SC 't Gooi, worstelt met de regels. "We vragen veel van onze vrijwilligers. Dat doen we al een tijdje. Iedereen heeft met alle coronamaatregelen fantastisch meegewerkt, maar nu wordt er wel extra druk op ons gelegd. We zijn hard aan het groeien en hebben een grote jeugdafdeling. Moeten we nu alle ouders die een kopje koffie willen halen vragen om de CoronaCheck-app te laten zien?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Blijven de leden? Sportclubs maken zich zorgen om 2021

Een sportvereniging is volgens Osendarp een groot verschil met een horecazaak, die zich aan dezelfde regels moet houden. "Een café heeft betaalde krachten voor wie dit gewoon bij de werkzaamheden hoort. Wij moeten het aan onze vrijwilligers vragen."

Osendarp is trots op haar vereniging, maar vindt elke nieuwe persconferentie weer een uitdaging. "Als er nieuwe maatregelen worden aangekondigd, zit ik met mijn coronateam klaar. Het gaat bijna niet meer over voetbal. Maar goed, we volgen de protocollen en we hebben ons te houden aan de regels. We hebben het nu over investeren in heaters, want op het terras hoeven we niet te controleren. Maar het zou wel fijn zijn als zaterdag de kantine gewoon open kan, de extra vrijwilligers staan al klaar."

Tennis plotseling populair: 'Vooral voetballers zijn fanatiek'

Tennis was vorig jaar door de coronacrisis plotseling een stuk populairder geworden. Er waren ruim 16.000 zomerlidmaatschappen verkocht. Het bleek een perfect alternatief voor voetballers en hockeyers bij wie de competitie was stilgelegd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore