Gingen zaterdag in gesprek

Urker jongeren zeggen sorry tegen Holocaust-overlevende

20 september 2021 14:28 Aangepast: 20 september 2021 17:04
Beeld © Screenshot Snapchat

Elf Urker jongeren die zich in nazikleding hadden gestoken, hebben excuses aangeboden aan de 80-jarige Lous Steenhuis-Hoepelman, een overlevende van de Holocaust.

De gemeente Urk en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) melden dat de jongeren zaterdag in gesprek gingen met de Joodse vrouw die meerdere concentratiekampen heeft overleefd. Ook gaven de jongeren de vrouw een bos bloemen.

Westerbork en Bergen-Belsen

Steenhuis-Hoepelman had vorige week opgeroepen tot een gesprek met de jongeren, waarna de Urker geschiedenisdocent Maarten Post de jongeren benaderde. In het gesprek vertelde Steenhuis de jongeren over haar persoonlijke ervaringen in de oorlog. Zij heeft in de concentratiekampen Westerbork en Bergen-Belsen gezeten.

Rondleiding

De jongeren gaan over een paar maanden op bezoek in Kamp Westerbork. Daar krijgen ze een rondleiding. Ook komt er nog een besloten bijeenkomst voor de ouders van de jongeren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees

Jongeren in Urk in nazikledij: gemeente doet onderzoek

Vuurwapens

Een kleine groep jongeren was vorig weekend gekleed in nazi-uniformen in Urk de straat opgegaan. Op de foto's die van de verkleedpartij zijn gemaakt, zijn ook meerdere vuurwapens te zien. Daarop heeft de politie in huizen van de betrokkenen naar wapens gezocht.

In één van de woningen werd inderdaad een vuurwapen aangetroffen. De vermoedelijke eigenaar, een 19-jarige man uit Urk, werd vorige week aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit. Ook drie anderen, van 18, 19 en 20 jaar oud, zijn aangehouden. Alle vier mochten ze na verhoor naar huis. Wel worden ze nog verdacht van verboden wapenbezit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore