Daders nog niet gepakt

Ravage na plofkraak in Amsterdam-Noord: 'Bankbiljetten dwarrelden in het rond'

20 september 2021 14:09 Aangepast: 20 september 2021 15:18
Austin (r) bij zijn huis. In het vierkante raam zat de pinautomaat. Die is helemaal weggeblazen.

Bij een plofkraak aan de Sperwerlaan in Amsterdam-Noord zijn meerdere panden beschadigd geraakt. Student Austin woont boven de ATM-pinautomaat en lag te slapen toen de automaat met vermoedelijk explosieven werd opgeblazen. "Ik dacht eerst dat de bliksem was ingeslagen. Echt een wonder dat er geen gewonden zijn gevallen."

De ravage aan zijn huis aan de Sperwerlaan, waar Austin met een paar vrienden lag te slapen, is enorm. Op zijn sokken staat de geschrokken student buiten. Zijn schoenen liggen onder het puin in de gang. Alle ramen liggen eruit, de voordeur kan niet meer dicht.

Bommen

Vannacht om iets voor 4.00 uur schrok Austin wakker nadat twee overvallers een plofkraak had gepleegd op de ATM-geldautomaat, drie meter onder zijn slaapraam. "Ik hoorde een gigantische knal. Het leek wel een bom."

Daarna volgden nog twee knallen. "Ik dacht eerst dat de bliksem was ingeslagen. Ik hoorde glas rinkelen en gegil: 'politie, politie.' Onder me hoorde ik de overvallers bezig. Ik durfde niet uit het raam te kijken."

Dakpannen en ruiten zijn gesneuveld door de enorme knallen. Dakpannen en ruiten zijn gesneuveld door de enorme knallen.

Scooter startte niet

Twee nog onbekende daders probeerden de geldautomaat, die is gevestigd tussen woonhuizen, te kraken. De pinautomaat is de hele nacht open voor pintransacties en in handen van Euronet.

Na de kraak probeerden de daders er met een scooter vandoor te gaan, zagen getuigen. "Maar de scooter startte niet", zegt een overbuurman die de kraak vanuit zijn raam zag gebeuren. Vanwege zijn veiligheid wil hij niet met naam worden genoemd.

Geschreeuw

"Omwonenden schreeuwden: 'politie, politie' waarna de twee wegrenden", vervolgt de buurman. De daders waren volgens de omwonenden gehuld in het zwart en hadden bivakmutsen op.

"Na de knallen renden ze naar de automaat om bankbiljetten te pakken. Bankbiljetten dwarrelden in het rond."

De hele pinautomaat is weggeblazen. De hele pinautomaat is weggeblazen.

Buit

De politie kan nog niet zeggen of en hoeveel geld de daders buit hebben gemaakt. Binnen enkele minuten was de politie in groten getale aanwezig. Ook een politiehelikopter werd ingezet.

Omwonenden werd vannacht gevraagd om binnen te blijven omdat er mogelijk nog meer explosieven lagen. Austin: "We moesten in ons huis blijven, niet wetende of er nog meer explosieven onder ons lagen. Een heel onveilig gevoel."

Ravage

Tegenover de pinautomaat is de ravage groot, blijkt vandaag. Ramen van meerdere huizen en auto’s liggen eruit. Dakpannen zijn van de daken geslagen.

Austin en zijn huisgenoten kunnen niet terug in hun huis. "De ravage is te groot in onze woning. We moeten ergens anders slapen de komende tijd."

Plofkraken

De demissionair ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Wopke Hoekstra (Financiën) besloten in 2019 met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) om geldautomaten 's nachts te sluiten vanwege de vele plofkraken.

Het gaat om de geldautomaten van de banken en van Geldmaat. Maar niet om particuliere automaten zoals de ATM in de Sperwerlaan waar vannacht een plofkraak was. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De strijd tegen de nog altijd lucratieve plofkraak

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore