Ga naar de inhoud
Om baby's te beschermen

Belangrijk advies aan kabinet: bied zwangeren ook griepprik aan

Een huisartsenpraktijk in Zoetermeer maakt zich klaar voor het zetten van de jaarlijkse griepprik. Beeld © ANP

De Gezondheidsraad adviseert om zwangere vrouwen voortaan de griepprik aan te bieden. Op die manier zijn pasgeborenen beschermd tegen ernstige complicaties die kunnen optreden bij griep.

De Gezondheidsraad is een belangrijk adviesorgaan van het kabinet, de adviezen worden doorgaans opgevolgd.

Ernstige complicaties of sterfte

De griepprik wordt jaarlijks aangeboden via het Nationaal Programma Grieppreventie aan ouderen en mensen met een bepaalde medische aandoening. Voor de meeste mensen is griep niet ernstig, schrijft de raad, maar voor deze groep mensen kan griep leiden tot 'ernstige complicaties of zelfs tot sterfte'.

De staatssecretaris van VWS had de Gezondheidsraad gevraagd of de 'huidige stand van de wetenschap' aanleiding geeft de doelgroepen aan te passen.

Dat is dus het geval: de Gezondheidsraad adviseert om zwangere vrouwen vanaf 22 weken voortaan ook in aanmerking te laten komen voor de griepprik. Op die manier zijn kinderen van 0 tot 6 maanden beschermd. 

Zie ook: bestaat de mannengriep en hoe word je snel beter?

04:25
Elk jaar krijgt 1 op de 10 Nederlanders de griep. Dat is een stuk minder dan mensen zelf vaak denken. Wat het verschil is tussen een verkoudheid en een griep en of de mannengriep nou wel of niet bestaat, legt Daphne uit.

Ademhalingsproblemen

Pasgeborenen kunnen volgens de Gezondheidsraad zelf niet gevaccineerd worden tegen griep, maar ze lopen bij griep wel een risico op ademhalingsproblemen en ziekenhuisopname. Vaccinatie van de moeder tijdens de zwangerschap verkleint dat risico. "Een bijkomend voordeel is dat vaccinatie kan helpen voorkomen dat zwangere vrouwen zelf als gevolg van griep in het ziekenhuis worden opgenomen."

Toe te voegen groepen

De raad adviseert verder om nog enkele groepen toe te voegen die volgens recente wetenschappelijke gegevens ook een verhoogd risico lopen om erg ziek te worden. 

Ook bij obesitas, dementie

Het gaat onder andere om mensen met morbide obesitas (BMI van 40 of hoger). Een andere aandoening die volgens de commissie toegevoegd moet worden als medisch risico is dementie. Dementie blijkt een risicofactor te zijn voor overlijden aan griep en voor longontsteking. 

Gehoorapparaten

Ook mensen met implanteerbare gehoorapparaten vormen een medische risicogroep. Zij lopen het risico op hersenvliesontsteking bij griep, die dan vaak vooraf wordt gegaan door een acute middenoorontsteking.

Omdat gezonde kinderen tussen de 6 maanden en 17 jaar meestal veel minder ernstig ziek worden, hoeven zij geen griepprik. "Griep komt weliswaar vaak voor in deze leeftijdsgroep, maar ernstige complicaties treden zelden op."

Dit jaar geen griepepidemie

Een griepepidemie komt meestal voor rond februari (zie kader). Dit jaar bleef een griepepidemie uit, hoe dat komt werd uitgelegd in de Corona-update 203.

Hoe
Lees ook:
Hoe zit het met de verspreiding van de ouderwetse griep?

Er is geen aanleiding om de huidige leeftijdsgrens van 60 jaar voor gezonde ouderen aan te passen.

Effectiviteit griepvaccin

Het griepvaccin wordt zo’n half jaar voor het griepseizoen vastgesteld op basis van de dan rondwarende griepvirussen. Het ene jaar is er een betere match tussen het vaccin en de griepvirussen die uiteindelijk circuleren tijdens het griepseizoen dan het andere jaar.

Een griepepidemie begint meestal in december of januari. Wanneer een epidemie precies begint en hoe lang hij duurt is elk jaar anders. Vaccinatie eind oktober/begin november lijkt bescherming te bieden bij zowel een vroege als een late epidemie.

Uit onderzoek naar griepepidemieën in de laatste decennia komen aanwijzingen dat de piek in het aantal besmettingen, die meestal rond februari ligt, mogelijk aan het verschuiven is naar later in het jaar. Maar er is volgens de Gezondheidsraad nog onvoldoende bewijs om vaccinatie naar achteren te verschuiven en daarmee te riskeren dat er onvoldoende bescherming is in geval van een vroege epidemie.

Bron: Gezondheidsraad