Ga naar de inhoud
Tussen 1 en 6 jaar

Arrestaties in zedenzaak Brabant: zeker zeven jonge meisjes misbruikt door vrouwelijke oppas

Archieffoto Beeld © Archieffoto ANP

Zeker zeven meisjes, tussen de één en zes jaar oud, zijn volgens het OM misbruikt door een 52-jarige vrouw uit Limburg. De verdachte zou dit hebben gedaan tijdens haar werk als oppasser in de regio Eindhoven. De vrouw is opgepakt, evenals een bevriende 58-jarige man.

De zaak kwam op zaterdag 12 juni aan het rollen. De ouders van een destijds 2-jarig meisje kwamen die avond thuis na een avondje uit. De 52-jarige vrouw paste die avond in de woning op hun kindje. Toen de vrouw weer was vertrokken, zagen de ouders op beelden uit de kinderkamer dat de oppas hun kind seksueel misbruikt had, meldt het Openbaar Ministerie. Ze schakelden daarop direct de politie in, zo laat het OM vandaag weten.

Nog diezelfde nacht werd de vrouw opgepakt in haar woning in Noord-Limburg, waarna haar woning werd doorzocht. Meerdere gegevensdragers, zoals computers, werden in beslag genomen. 

Tijdens misbruik contact met man

Uit de beelden uit de slaapkamer van het meisje werd volgens het OM duidelijk dat de oppas tijdens het seksueel misbruik contact had met iemand via videobellen. Dit bleek een 58-jarige man te zijn. Ook hij werd nog diezelfde dag aangehouden. 

Ook zijn woning werd doorzocht en ook daar zijn gegevensdragers in beslag genomen. De twee verdachten zijn bekenden van elkaar en geen bekenden van de politie.

Sinds 2019 oppas

Na de aanhoudingen werd een groot onderzoek gestart door het Openbaar Ministerie. Daaruit bleek dat de vrouw sinds 2019 via een aantal verschillende oppassites haar diensten als oppasser aanbood. Bij zes gezinnen waar de verdachte oppaste heeft er misbruik plaatsgevonden, volgens het OM. In totaal werden zeven meisjes - destijds tussen de één en zes jaar oud - hiervan slachtoffer.

Er zijn geen aanwijzingen dat de kinderporno naar anderen is toegestuurd of bijvoorbeeld op het darkweb is geplaatst. Door het verzamelde beeldmateriaal, verklaringen van de verdachten en andere onderzoeksresultaten heeft het onderzoeksteam de slachtoffers kunnen achterhalen.

Ouders geschokt

Gespecialiseerde zedenrechercheurs hebben de betrokken ouders de afgelopen weken op de hoogte gebracht van het seksueel misbruik van hun kinderen en de verdenkingen in de richting van verdachten. Volgens de persofficier van justitie Janine Kramer reageerden de ouders geschokt. "Zeker omdat zij dachten dat hun kinderen aan een betrouwbare oppas waren toevertrouwd. De gezinnen hebben direct de nodige psychische hulpverlening en begeleiding van Slachtofferhulp aangeboden gekregen. In hun belang vragen wij iedereen met klem om de privacy van de betrokken ouders en kinderen te respecteren."

250
Lees ook:
250 meldingen van seksueel misbruik tijdens eerste jaar coronapandemie