Vierde keer in 6 weken

Gevlucht kind moederziel alleen op station: 'Komt laatste tijd vaker voor'

20 september 2021 17:01 Aangepast: 20 september 2021 17:16
Op het station in Tilburg werd gisteren een 13-jarig jongetje uit Syrië aangetroffen. Beeld © ANP

Moederziel alleen werd een 13-jarig Syrisch jongetje gisteren aangetroffen op het station in Tilburg. Het is de zoveelste keer in een paar weken tijd. "De vierde keer in zes weken. Dat het zo vaak gebeurt, is zeldzaam."

Naast het 13-jarige jongetje in Tilburg, liep vorige week een 11-jarige jongen uit Syrië een politiebureau in Rotterdam binnen om asiel aan te vragen.

Een maand geleden werd een 8-jarig meisje uit Syrië 'gedropt' op het politiebureau in Hoofddorp.  En eind juli strandde een 11-jarig meisje uit Syrië moederziel alleen op station Utrecht Centraal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jongen (13) uit Syrië alleen aangetroffen op station Tilburg

Dat het recentelijk vaker voorkwam, is bijzonder, zegt Elsbeth Faber van Stichting Nidos, de organisatie die zich bezighoudt met de voogdij van alleenstaande minderjarige asielzoekers. 

Volgens Faber gebeurt het vaker dat een kind alleen naar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel komt, maar is het zeldzaam dat ze in hun eentje op een station of bij een politiebureau arriveren. 

"In de afgelopen zes weken is het al vier keer voorgekomen dat dat gebeurde met een vluchteling jonger dan 13. Daarvoor gebeurde het incidenteel. Dit is dus vaak, en bijzonder." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Syrisch meisje (8) 'gedropt' bij politiebureau: 'Ze had alleen rugzakje mee'

De cijfers

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vroegen in 2015  3.860 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) asiel aan in Nederland. 1455 kinderen kwamen uit Syrië. Het CBS specificeert niet verder naar leeftijd. 

Onder een amv wordt een minderjarig kind verstaan dat asiel aanvraagt en dat bij binnenkomst niet wordt begeleid door ouders of meerderjarige bloed- of aanverwanten. In de afgelopen jaren daalde dat aantal, tot 985 vorig jaar. 445 van hen waren Syrisch. 

In 2020 werd Nidos voogd van 1086 kinderen tussen de 0 en 18 jaar binnen. In 2019 waren dat er 1.435. Dat dat getal hoger ligt, komt omdat de uitspraak over voogdij later volgt dan de aanvraag om toegelaten te worden als vluchteling in Nederland. 

Voor een verklaring is het nog te vroeg, zegt Faber. In het algemeen kun je wel zeggen dat een asielaanvraag meer kans van slagen heeft als een kind alleen komt, zegt hoogleraar migratierecht aan de Universiteit Leiden Peter Rodrigues. "Bij een minderjarige moet je eerder bescherming bieden omdat het een kwetsbare vreemdeling is."

Terugsturen

Ze mogen in beginsel alleen worden teruggestuurd als er betrouwbare opvang in land van herkomst is, zegt hij. "Dat betekent dat je toch faciliteiten moet bieden zodat het verblijf goed is." 

Bij een gezin is dat anders, zegt Rodrigues, omdat dat minder kwetsbaar is. "Dan kunnen ze worden teruggestuurd. Dan zijn er volwassenen bij en die moeten dat dan gewoon kunnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Keghart vluchtte op zijn 14de uit Syrië, nu is hij met gemiddeld een 9,1 geslaagd voor het gymnasium

Ook wanhoop kan meespelen, zegt Martin Vegter, juridisch adviseur kinderrechten en migratie bij Defence for Children. "Ik denk dat het voorkomt uit wanhoop over de situatie waarin ze in hun thuisland leven. Ouders denken dan: laat in elk geval mijn kind naar een veilige plek gaan waar wel een toekomst is."

Bovendien is de grens overstreken met een heel gezin moeilijk en kostbaar. "Dat maakt dat het niet met het hele gezin gebeurt." En het kan ook nog eens zo zijn dat een kind zijn ouders tijdens de vlucht is kwijtgeraakt of dat het geen ouders meer heeft, zegt Vegter.   

Stranden op het station

Waarom juist de laatste tijd zoveel meer kinderen stranden op stations en in politiebureaus, is lastig te zeggen, zegt hij. En ook Rodrigues heeft geen verklaring. Maar hij kan zich wel voorstellen dat ze simpelweg geen geld meer hebben om in Ter Apel te komen.

"Dat zou een verklaring kunnen zijn, dat ze niet meer de middel hebben om ter Apel te bereiken, maar dat ze zo worden aangetroffen. Dat ze dat misschien ook gehoord hebben. Dat is een beetje gissen natuurlijk."

Bekijk ook: tien jaar oorlog in Syrië: 'Geen eind in zicht'

Ruim een half miljoen doden, meer dan 10 miljoen vluchtelingen, een land dat in puin ligt. Het is de bittere optelsom van tien jaar oorlog in Syrië. Een oorlog met beelden die op ons netvlies staan, en waar de slachtoffers geen gerechtigheid vinden.

Als een kind op een station gevonden wordt, schakelt de politie de hulp van Nidos in, dat de voogdij regelt. Een kind krijgt een voogd toegewezen en voor kinderen onder de 15 wordt gekeken of er familie in Nederland woont waar een kind terecht kan. Zo niet, dan belandt hij of zij in een pleeggezin. 

Als een minderjarige asielzoeker niet geplaatst kan worden in een gezin of als hij of zij ouders is dan 15, wordt het opgevangen door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in opvanglocaties voor jongeren met 24-uursbegeleiding.

Voor kinderen onder de 12 moet Nidos een aanvraag indienen voor een verblijfsvergunning. "Of die wordt gegeven, hangt van van het verhaal van een kind", zegt Faber van Nidos. Voor het Syrische jongetje dat in Tilburg aankwam, is er in ieder geval hoop. "Syrische jongeren zijn over het algemeen goed gedocumenteerd en krijgen best wel vaak een verblijfsvergunning."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonder ouders naar Nederland gevlucht: 'Blij met de keuze van mijn moeder'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore