'Hij was bang'

Jongen (13) uit Syrië alleen aangetroffen op station Tilburg

20 september 2021 10:25 Aangepast: 20 september 2021 10:27
Beeld © ANP

Een jongen van 13 uit Syrië is gisteravond in z'n eentje aangetroffen op station Tilburg. Medewerkers van NS Veiligheid & Service vingen hem op, zo meldt het Facebookaccount van de NS, waarna hij is overgedragen aan de politie.

De jongen liep op het station naar NS-medewerkers bij de Albert Heijn To Go, schrijven medewerkers in het Facebookbericht. "Hij begon tegen de arm van een van ons te huilen."

Bange indruk

Het jongetje maakte volgens de medewerkers een bange indruk. "Dus probeerden we hem zo goed mogelijk gerust te stellen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amnesty waarschuwt voor terugsturen Syrische vluchtelingen: 'Niet veilig'

Vanwege de taalbarrière konden ze niet met hem praten, maar een Arabisch sprekende vrouw bood hulp en wist de medewerkers te vertellen 'dat het jongetje pas 13 jaar oud was en helemaal alleen vanuit Syrië naar Nederland was gekomen'. Tussen zijn spullen zat een document met persoonsgegevens.

Voordat hij voor verdere zorg werd overgedragen aan de Tilburgse politie, hebben de NS-medewerkers hem nog eten en drinken gegeven. Ook zijn ze op zijn verzoek nog op de foto gegaan, waarna met een 'boks' afscheid werd genomen.

Het jongetje is vervolgens door de politie overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Die stuurt hem naar een opvanglocatie en hij gaat de asielprocedure in, vertelt een woordvoerder van de politie.

Bekijk ook: tien jaar oorlog in Syrië: 'Geen eind in zicht'

Ruim een half miljoen doden, meer dan 10 miljoen vluchtelingen, een land dat in puin ligt. Het is de bittere optelsom van tien jaar oorlog in Syrië. Een oorlog met beelden die op ons netvlies staan, en waar de slachtoffers geen gerechtigheid vinden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore