Versoepeling maatregel

Vanaf vandaag niet meer hele klas naar huis bij coronabesmetting

20 september 2021 05:59 Aangepast: 20 september 2021 06:00
Een leeg klaslokaal op een basisschool in Rijswijk. Beeld © ANP

Goed nieuws voor veel ouders: als een klasgenootje van hun kind corona heeft, dan hoeft hun kind niet meer automatisch in quarantaine. Schoolleiders zijn blij: "Het naar huis sturen van kinderen vergde veel van leerkrachten".

Kinderen die positief worden getest op het coronavirus, moeten nog steeds tot minstens zeven dagen na het ontstaan van de klachten in quarantaine en mogen daar na minimaal 24 uur klachtenvrij te zijn weer uit.

Nauw contact

Maar waar tot vandaag dan gelijk de hele klas in quarantaine moest, hoeft dat niet meer. Alleen kinderen die in nauw contact zijn geweest met de besmette leerling, bijvoorbeeld omdat ze bij het kind thuis hebben gespeeld, kunnen gevraagd worden om thuis te blijven. Als er meer kinderen in de klas besmet zijn, kan de GGD nog wel aan meer klasgenoten adviseren om in quarantaine te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onderzoek RIVM: scholen sluiten minst populaire coronamaatregel

De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) is blij met de versoepeling. "We hebben altijd geroepen dat het het best is als kinderen op school leren, maar dat het wel veilig moet kunnen", zegt hoofd communicatie Rob van Ooijen. "Nu het OMT en de overheid zeggen dat dat zo is, zijn wij dus blij."

Van Ooijen zegt geen geluiden te hebben gehoord dat er schoolleiders zijn die daar anders over denken, 'al zullen er vast enkele zijn'. De afgelopen periode, waarin scholen moesten schakelen naar thuisonderwijs en weer terug, vergde volgens hem veel van leerkrachten.

Besmettingscijfers kinderen

Tussen 7 en 14 september testten 1872 kinderen tussen de 5 en 9 jaar oud positief op het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin mei. Vergeleken met vorige week steeg het aantal coronagevallen in die leeftijdsgroep met bijna 10 procent, in een maand tijd is het aantal verdrievoudigd.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore