Formatieweekend op de hei

Rutte hoopt op keerpunt: 'Verhouding met Kaag verbeterd'

18 september 2021 14:19
Hoekstra, Kaag en Rutte aan tafel op het landgoed de Zwaluwenberg. Beeld © ANP

VVD-leider Mark Rutte hoopt dat het weekend op de hei in Hilversum met informateur Johan Remkes, D66-leider Sigrid Kaag en CDA-voorman Wopke Hoekstra 'zicht op een doorbraak' brengt.

Het 'zou al helemaal mooi zijn' als er dit weekend al een keerpunt komt, denkt Rutte. "Maar kan je vrij snel na het weekend een doorbraak bereiken? Dat hoop ik te zien."

Kaag, Hoekstra en Rutte komen, samen met hun secondanten, bijeen na een crisisweek waarin Kaag zelf en Ank Bijleveld (CDA) als minister opstapten. "Ik kan niet inschatten wat dat betekent voor de formatie. Dat gaan we zien", zegt Rutte daarover.

Bekijk ook: Ook deze ministers verlieten Rutte III

Van blunders tot burn-outs: veel van de politici die ooit bij de koning op het bordès stonden, zijn weg.

De afgelopen week heeft er wel voor gezorgd dat veel betrokkenen nog meer urgentie voelen om eindelijk stappen te zetten in de formatie, een halfjaar na de verkiezingen. "Iedereen beschouwt het echt als belangrijk dat er snel een kabinet komt", zegt Rutte.

Persoonlijke verhoudingen

De partijleiders spreken op landgoed de Zwaluwenberg met Remkes eerst over de inhoud, bezweert de informateur zelf. Maar volgens Remkes' voorganger, Mariëtte Hamer, is de inhoud niet het probleem, maar de persoonlijke verhoudingen. De onderlinge relatie tussen Rutte en Kaag is 'een heel stuk beter', zegt Rutte desgevraagd. Vooral de afgelopen tien dagen loopt het contact soepeler. Dat volgt op 'wat gedoe in de afgelopen weken'.

Naar verluidt boterde het zeer slecht tussen de twee liberale partijleiders. In een lezing haalde Kaag bijna twee weken geleden nog eens hard uit naar Rutte en diens 'regelen en ritsen zonder visie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Om het vertrek van Kaag kon niemand heen, ook Kaag niet

D66-leider Kaag noemt het 'wel een belangrijk weekend'. Ze waagt zich nog niet aan voorspellingen over dit weekend. "Nieuwe ronde, nieuwe kansen", zegt ze.

De urgentie om snel tot een nieuwe coalitie te komen is gegroeid doordat het demissionaire kabinet de afgelopen dagen opnieuw twee bewindspersonen verloor, volgens Kaag. "Haast is een overbodig woord geworden."

Informateur Johan Remkes voorafgaand aan het weekend op de hei. Informateur Johan Remkes voorafgaand aan het weekend op de hei.

CDA-leider Wopke Hoekstra is er 'op gebrand om te kijken of we dit weekend stappen kunnen zetten'. "Dat vraagt van ons allemaal een beetje inschikken. Dat vraagt ook van ons allemaal verantwoordelijkheid te nemen."

Hoewel de CDA-voorman optimistisch aan het formatieweekend begint, is hij tegelijkertijd ook voorzichtig. "Ik heb vaker gedacht de afgelopen weken en maanden dat we heel dicht bij een beslissend moment zaten", zegt Hoekstra over de moeizame formatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat stelt Prinsjesdag voor met een demissionair kabinet?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore