Een nieuw kabinet moet ondermijnende criminaliteit nu eens echt te lijf gaan. Dat staat in een manifest dat is ondertekend door 37 burgemeesters van grote en kleine gemeenten.
Met een actieplan hopen zij dat een nieuwe regering het 'veelkoppige monster dat ondermijnende criminaliteit heet' aan zal pakken.
Vergismoorden en dodenlijsten
"Wij, burgemeesters van gemeenten groot en klein, zien dagelijks de gevolgen van deze ondermijnende criminaliteit. Corruptie, bedreigingen, intimidatie, geweld en helaas steeds meer doden", schrijven zij in het manifest. "Ook het aantal vergismoorden neemt toe. Staat je naam op een dodenlijst? Dan is ook je omgeving niet meer veilig - of wie op iemand uit je omgeving lijkt."
Ondanks streng beleid en incidentele successen lukt het de bestuurders maar niet de criminaliteit een beslissende slag toe te brengen en hun gemeenten veilig te krijgen. Hennepkwekerijen en drugslabs blijven de kop opsteken. Een nieuw kabinet zou daaraan een eind moeten maken via een strengere, verbeterde aanpak.

Legaliseren softdrugs
De burgemeesters doen in hun manifest aanbevelingen, waar het legaliseren van softdrugs er één is. Ze wijzen erop dat de handel in softdrugs voor de georganiseerde misdaad aantrekkelijk is, omdat de prijzen door de illegaliteit van de producten worden opgedreven.
"Wij pleiten voor het weghalen van dit verdienmodel. We accepteren immers verkoop door regulering, dan moet de productie ook gereguleerd worden. Met legalisering haal je de instapkaart naar de grote criminaliteit weg."
Ook pleiten de burgemeesters voor het gericht pakken en plukken van criminelen en meer geld voor het bestrijden van de criminaliteit.

Bazen van de onderwereld
Bovendien willen ze meer investeringen in de hele strafrechtketen. "Dat begint bij opsporing door en aanwezigheid van wijkagenten." Daarnaast adviseren ze het Openbaar Ministerie en de rechtbanken meer capaciteit te geven. "Zaken blijven tergend lang op de plank liggen. Daders worden zelden vastgehouden in afwachting van de zitting en pakken hun oude leven op."
Ook het investeren in jeugd- en jongerenwerk en in docenten die signaleren en ingrijpen als jongeren dreigen af te glijden, is een aandachtspunt. "Voorkom dat zij de toekomstige bazen van de onderwereld worden", staat in het manifest.

"Misschien zijn we te lang te stil gebleven terwijl het water ons bij tijd en wijle over de schoenen loopt. Tijd voor actie", zegt burgemeester Han van Midden van Roosendaal, een van de opstellers van het manifest. Onder de burgemeesters die het stuk hebben ondertekend zijn Paul Depla van Breda, Koen Schuiling van Groningen en Onno van Veldhuizen van Enschede.
