Minder risico in buitenlucht

Kabinet stemt in: geen corona-app nodig op terras

17 september 2021 20:27 Aangepast: 18 september 2021 08:32
Beeld © ANP

Je hebt straks geen CoronaCheck-app nodig om op een terras te zitten. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week in met het gebruik van coronatoegangsbewijzen in onder meer de horeca, maar vond het controleren ervan op terrassen te ver gaan. Het kabinet gaat daar nu mee akkoord.

Het kabinet heeft de aangepaste regels naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd. Als mensen naar binnen willen, ook om de wc te gebruiken, af te rekenen of het terras te bereiken, moeten ze wel een QR-code laten zien.

Buitenlucht

Vanaf 25 september moet iedereen van dertien jaar of ouder die bijvoorbeeld naar een restaurant of bioscoop wil een coronatoegangsbewijs laten zien. Die krijg je bij volledige vaccinatie, als je bent hersteld van corona of bij een negatieve testuitslag.

Het plan was om die toegangsbewijzen ook op terrassen te vragen, maar verschillende partijen, waaronder de hele coalitie, zetten grote vraagtekens bij de maatregel omdat mensen daar in de buitenlucht zitten. Daar verspreidt het virus zich minder snel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze cafés doen niet mee met coronabewijs: 'Wil mensen niet buitensluiten'

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge begrijpt de overwegingen van de Tweede Kamer. Bovendien stelt hij dat op terrassen over het algemeen geen heel grote groepen mensen bij elkaar zitten. Daarom gaat het kabinet mee met de Kamer en komt de toegangspas voor terrasbezoekers er niet.

Coronatoegangsbewijs

Als een buitenterras niet overdekt is of aan ten minste drie kanten open is, mogen gasten zonder coronabewijs bediend worden. Ook worden de regels voor afhalen versoepeld, waardoor bijvoorbeeld sportkantines zonder check drankjes mogen verkopen om ergens anders op het terrein te nuttigen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze kroegen gaan bezoekers wél controleren op QR-code

Daarbij is wel een voorwaarde dat de regeling niet gebruikt wordt om feesten of festivals te organiseren, staat in de nieuwe regels.

45 miljoen voor handhaving

Tijdens het debat over corona gisteren zei demissionair premier Mark Rutte eerst nog toegevoegde waarde te zien in coronatoegangspassen voor op het terras. Volgens hem kunnen terrassen druk en chaotisch worden en is het makkelijker voor handhaving om niet te veel uitzonderingen te maken.

Voor de handhaving komt 45 miljoen euro beschikbaar. Met dat geld kunnen gemeenten beveiligers inhuren om te checken of horecagelegenheden hun gasten daadwerkelijk controleren op een geldig coronatoegangsbewijs. De precieze invulling van de handhaving wordt de komende dagen uitgewerkt, samen met de burgemeesters die het Veiligheidsberaad vormen.

Bekijk ook: Hotel eist vaccinatie of testbewijs van medewerkers: 'Net als de gasten'

Postillion Hotels hanteert een nieuwe regel voor alle 225 medewerkers: iedereen moet gevaccineerd of getest zijn. Wie weigert, wordt naar huis gestuurd en krijgt niet doorbetaald. ''We doen er alles aan om een veilige werkplek te garanderen."
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voor vakantie, schoolreis of terras: zij halen nu toch maar een prik

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore