Aangifte onderwijsinspectie

Strafrechtelijk onderzoek naar school die homoseksuele leerlingen uit de kast dwong

17 september 2021 18:40 Aangepast: 17 september 2021 19:04
De Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar de Gomarus Scholengemeenschap omdat leerlingen er gediscrimineerd zouden worden wegens hun seksuele geaardheid. De scholengemeenschap heeft vestigingen in Gorinchem en Zaltbommel.

Aanleiding voor het onderzoek is een aangifte van de Inspectie voor het Onderwijs. Volgens een woordvoerder van de inspectie informeerde de scholengroep ouders van leerlingen die een homoseksuele relatie hadden over die relatie. Dat gold niet voor leerlingen met een heteroseksuele relatie. Een OM-woordvoerder laat weten dat er genoeg aanleiding is voor strafrechtelijk onderzoek.

De inspectie concludeert dat niet alle leerlingen zich veilig voelen op de scholen. Hier moet het schoolbestuur wat aan doen. In 2022 onderzoekt de inspectie hoe ver het bestuur daarmee is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Marijn mocht van school geen homo zijn, directeur vecht kritisch rapport aan

De reformatorische school kwam in het nieuws omdat leerlingen gedwongen werden uit de kast te komen tegenover hun ouders, ook als ze hiervoor nog niet klaar waren. 

'Zonde tegen de natuur'

In maart vertelde Marijn Baggerman samen met zeven andere oud-leerlingen van de school in NRC hoe homoseksualiteit op Gomarus wordt gezien als 'zonde tegen de natuur'

Drie vrouwelijke oud-leerlingen vertelden hoe ze door iemand van school in een kamertje werden opgesloten, waarna hun ouders werden opgehaald en ze gedwongen werden tegenover hen uit de kast te komen.

Bekijk ook: Trauma door homogenezingstherapie

Partijen in de Tweede Kamer willen dat 'therapieën' waarmee homoseksualiteit zogenaamd wordt 'genezen' bij wet worden verboden. Alexander Noordijk weet hoe traumatisch homogenezing is. In zijn jonge jaren moest hij daar aan meedoen.

De onderwijsinspectie stelde toen een onderzoek in. In het rapport naar aanleiding van dat onderzoek staat dat de school haar zorgplicht voor leerlingen met een lhbti-geaardheid onvoldoende nakomt.

Volgens de inspectie heeft de school 'onvoldoende oog' voor de veiligheid van leerlingen die in denken of doen afwijken 'van wat algemeen gangbaar is'.

Onveilige situatie

Ook stelde de inspectie dat het schoolbestuur en de schoolleiding 'bijdragen aan de instandhouding' van een onveilige situatie voor deze leerlingen.

De school vocht publicatie van dat rapport nog aan. Volgens de Gomarus Scholengemeenschap geeft het rapport een onjuist beeld van de situatie. Maar de rechter besloot vorige week dat het rapport openbaar gemaakt mocht worden. 

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore