Ga naar de inhoud
GGD-cijfers

91 bezoekers positief getest na Grand Prix Zandvoort, 'geen grote uitbraken'

Fans op de tribune van het circuit van Zandvoort. Beeld © ANP

Volle tribunes en wandelroutes, bezoekers die zich niet hielden aan de 1,5-meterregel: de Grand Prix van Zandvoort leek nu niet bepaald een evenement waar de coronamaatregelen streng werden nageleefd. Toch heeft het raceweekend aan de Noordzeekust niet tot een 'grote uitbraak' geleid.

Dat meldt de GGD Kennemerland. Zeker 91 mensen die twee weken geleden bij de Grote Prijs van Nederland op het circuit aanwezig waren, zijn positief getest op het coronavirus. Het ANP meldde eerder dat er 88 positief geteste bezoekers waren.

Kan nog oplopen

Het aantal besmettingen kan nog iets oplopen in de komende dagen. Bovendien kan het daadwerkelijke aantal besmettingen iets hoger liggen. Misschien hebben toeschouwers met een positieve zelftest dit niet gemeld. Het kan ook zijn dat mensen geen coronaklachten hebben gekregen en zich daarom niet hebben laten testen, aldus de GGD.

Van de 91 positief geteste mensen was ongeveer de helft besmettelijk op het moment dat ze op het circuit rondliepen. Dit betekent dat ze kort voor de Grand Prix het virus hebben opgelopen. Om toegang te krijgen tot een circuit moesten de bezoekers een negatieve uitslag van een coronatest laten zien, maar het kan zijn dat de besmetting ten tijde van de test nog zo pril was dat de test de virusdeeltjes nog niet kon oppikken.

Overhemden
Lees meer
Overhemden en een dorp vol vlaggen: Zandvoort springt in op F1-hype

De andere helft van de positief geteste mensen was voor de race nog niet besmet. Het zou kunnen zijn dat ze op de tribune het coronavirus hebben opgelopen, maar volgens de GGD kan dit ook in de trein op weg naar huis zijn gebeurd, of in de dagen na de race op een totaal andere plek.

Van de positief geteste mensen was twee derde immuun, zegt de GGD. Zij waren gevaccineerd of zijn hersteld van een eerdere coronabesmetting.

Tienduizenden
Lees meer
Tienduizenden mensen naar Zandvoort voor de Grand Prix, maar hoe?

De Formule 1 zelf heeft tijdens het raceweekeinde bijna 6700 coronatests uitgevoerd onder coureurs, monteurs en anderen rond de Grand Prix. Dit bracht zestien besmettingen aan het licht.

Onder hen was coureur Kimi Räikkönen, die daardoor de races op Zandvoort en in Italië miste. Die zestien positieve tests zijn niet meegenomen in de cijfers van de GGD.

Bekijk ook - Zandvoort na de race: 'Max, Max, super-Max!'

Zandvoort na de race: 'Max, Max, super-Max!'

00:53
Het publiek bij de Formule 1 in Zandvoort had natuurlijk een fantastische middag. De reacties na afloop logen er dan ook niet om.