Ga naar de inhoud
Meerdere meldingen

Politie waarschuwt voor diefstal honden: 'Wees extra alert'

Hond aan de lijn. (archieffoto) Beeld © iStock

Je moet er als baasje niet aan denken, maar de politie krijgt de laatste tijd meerdere signalen over gestolen honden. Ze roepen hondeneigenaren op om alert te zijn en melding te maken van verdachte situaties.

De laatste maanden verschenen verschillende verhalen over hondendiefstal in de media. Zo werd hond Tycho dood teruggevonden in een natuurgebied in Oss, nadat de hond door drie mannen gestolen zou zijn tijdens het uitlaten.

Ontvoerde
Lees ook:
Ontvoerde hond na maand weer terecht: 'Max werd camper in gelokt'

In Ridderkerk wist een vrouw te voorkomen dat haar hond Bo gestolen werd, door klappen uit te delen. En afgelopen zomer werd hond Max 'ontvoerd' tijdens een dagje strand. Het dier werd een maand later teruggevonden in Duitsland.

15 aangiftes

Hoe vaak diefstal van honden voorkomt en of dat nu vaker is dan een paar jaar geleden, is lastig te zeggen. "Diefstal van honden wordt door de politie niet apart bijgehouden, dus we hebben geen cijfers", zegt een woordvoerder van de politie Zeeland-West-Brabant.

Zij kon wel melden dat er in het afgelopen jaar zeker 15 aangiftes van hondendiefstal in die regio zijn binnengekomen. "Maar soms weten mensen ook niet of hun hond gestolen is, of dat deze is weggelopen en niet meer is teruggekomen bijvoorbeeld. Dus het zijn mogelijk nog meer gevallen."

Gestolen
Lees ook:
Gestolen hond Jules dezelfde dag verkocht: 'We hebben er geen woorden voor'

Volgens de woordvoerder gaat het vaak om 'complexe zaken' en leidt een diefstal vaak niet tot aanhouding van de verdachte. "Ondanks dat de politie aangiftes opneemt zijn er vaak weinig aanknopingspunten om de zaak te kunnen onderzoeken."

Puppyhandel

De politie weet dan ook niet of het om individuele daders gaat, of dat er bendes achter die diefstallen zitten. "Wat we wel zien, is dat het vaak om rashonden gaat. Mogelijk worden die gestolen om door te verkopen, of om mee te fokken en de puppy's te verkopen. Bij bepaalde rassen gaat daar heel veel geld in om."

De politie roept hondeneigenaren op om verdachte situaties meteen te melden. "Ziet u een verdacht persoon of voertuig of heeft iemand tijdens het wandelen bovenmatig veel interesse in uw hond, wees dan extra alert." Melding maken kan volgens de politie via 112, zodat er snel actie ondernomen kan worden.

Tips

In een eerder artikel op onze site gaf Karen Soeters van House of Animals tips voor hondeneigenaren:

"Het enige wat ik kan zeggen tegen hondenbaasjes is: ben alert. Laat je hond altijd chippen, registreer hem en houd je hond in het vizier. Laat hem dus nooit aangelijnd achter bij een supermarkt. Als het je toch overkomt, is het belangrijk om foto's te maken van het kenteken of de mensen die wegrennen met je hond. Zet je locatie aan en doe aangifte. Zorg daarnaast dat je meteen foto's van je hond op sociale media verspreidt", vertelt Soeters.

Kijk ook: Vrouw verijdelt diefstal puppy, meegesleurd op motorkap

01:09