Vaakst door moeder

Vijftig kinderen ontvoerd door ouder tijdens zomervakantie

17 september 2021 05:40
Beeld ter illustratie. Beeld © iStock

Tijdens de afgelopen zomervakantie zijn er vijftig kinderen door een ouder ontvoerd. 37 van hen werden vanuit Nederland naar het buitenland meegenomen, dertien vanuit het buitenland naar Nederland, zegt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) vandaag.

Vorig jaar zomer ging het om 34 kinderontvoeringen, het laagste aantal in vijf jaar. Volgens het Centrum IKO was die daling het gevolg van de reisbeperkingen door de coronapandemie.

41 van de recent ontvoerde kinderen zijn leerplichtig, meldt het Centrum IKO. 43 kinderen zijn jonger dan 13, en daarvan zijn weer negen kinderen 4 jaar of jonger. In 60 procent van de gevallen was de moeder de ontvoerende ouder. Twee kinderen zijn - veel later dan was afgesproken - weer teruggekeerd, de overige 48 nog niet.

Buiten EU

Van de 37 uit Nederland ontvoerde kinderen zijn er 17 naar een ander EU-land meegenomen en twintig naar een land buiten de EU. Van de laatste categorie zijn er twee naar het Verenigd Koninkrijk ontvoerd.

Een gezaghebbende ouder heeft toestemming nodig van de andere ouder om met een minderjarig kind naar het buitenland te reizen. Daartoe moet een formulier worden ingevuld en ondertekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rihana werd eerst door haar vader ontvoerd, toen door haar moeder: 'Twee keer alles kwijt'

Het Centrum IKO zegt dat het afgelopen zomer in "duizenden telefoontjes" opnieuw heeft gemerkt dat (gescheiden) ouders elkaar daarin vaak niet respecteren of domweg dwarszitten. "Een ouder vertrekt gewoon met het kind zonder toestemming van de andere ouder", aldus het centrum.

'Zeer traumatisch'

"Of een ouder geeft de andere ouder toestemming voor een dagje pretpark vlak over de grens en vervolgens blijkt op Facebook dat de ouder met het kind naar een tropische bestemming is vertrokken. Of er wordt geen informatie gedeeld over de vakantielocatie waar het kind verblijft."

Kinderontvoering door een ouder is "zeer ingrijpend en traumatisch voor een kind en voor de achterblijvende ouder in Nederland", zegt het Centrum IKO. "Die ouder heeft juridische procedures voor de boeg om te trachten het kind te laten terugkeren. Echter, als een kind eenmaal de grens over is, duurt het maanden voordat een kind terugkomt. Soms jaren en soms komt een kind helemaal niet meer terug."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Chinese vader vindt ontvoerde zoon na zoektocht van 24 jaar

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore