Ga naar de inhoud
'Concrete stap'

Kamer wil 600 miljoen euro extra voor zorgsalarissen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Tweede Kamer wil dat het kabinet volgend jaar 600 miljoen euro extra vrijmaakt voor salarissen voor zorgpersoneel. Het geld moet worden vrijgemaakt door een verhoging van de vennootschapsbelasting. Het is "een concrete eerste stap" om zorgpersoneel te ondersteunen, zo vindt het parlement.

De motie om zorgpersoneel meer te betalen werd ingediend door SP-Kamerlid Maarten Hijink en Mirjam Bikker van de ChristenUnie. De lonen van zorgpersoneel zijn volgens de Kamer structureel lager dan in andere sectoren en de medewerkers hebben bovendien "minder perspectief op groei".

Rapport SER

Het demissionaire kabinet is bezig met een reactie op een rapport van de Sociaal-Economische Raad (SER) over dit onderwerp. Daarin stonden ook andere aanbevelingen, bijvoorbeeld over scholing, regeldruk en nieuwe innovaties.

Belangrijke
Lees ook:
Belangrijke adviesraad waarschuwt kabinet: zorg kost in 2060 per Nederlander 16.000 euro

Zorgminister Hugo de Jonge zei in de Tweede Kamer dat zijn indruk is dat zorgpersoneel dat overweegt te stoppen dat meestal doet om andere redenen dan hun loon alleen.

Praktische problemen

Bovendien stuit de uitvoering van de motie volgens hem op een aantal praktische problemen. Zo is het technisch gezien al te laat om nog meer geld vrij te maken. Hij zei nog te moeten uitzoeken hoe het kabinet het extra geld voor de zorgmedewerkers zou kunnen regelen.

Huisarts
Lees ook:
Huisarts Marnix luidt de noodklok: 'Veel patiënten krijgen niet de zorg die ze nodig hebben'
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore