De Tweede Kamer vindt de milieunormen waar Tata Steel aan moet voldoen niet streng genoeg. Een meerderheid steunt een oproep van GroenLinks aan het demissionaire kabinet om de uitstoot van schadelijke stoffen verder terug te dringen.
Daarbij moet het kabinet volgens de partijen maximaal de ruimte benutten die de Europese regelgeving biedt om de uitstoot aan banden te leggen.
Giftige stoffen
Uit een recent RIVM-rapport bleek dat omwonenden van de staalfabriek in IJmuiden blootgesteld worden aan hoge concentraties giftige stoffen. Maar toch hield het bedrijf zich altijd aan de voorwaarden die de vergunningen stellen.
"Ook al voldoet Tata daaraan, toch is de gezondheidssituatie voor omwonenden dramatisch", zegt GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee. "Het is daarom duidelijk dat de normen voor uitstoot waar Tata aan moet voldoen, niet streng genoeg zijn."

Een deel van de Kamer wil dat Tata Steel gedwongen wordt zijn meest vervuilende installatie zo snel mogelijk te sluiten. Maar dat voorstel, dat ook ontraden werd door het demissionaire kabinet, kreeg geen meerderheid.
Vergroenen
Tata Steel kwam eerder deze week met een plan om sneller te vergroenen dan tot nu toe het plan was. Het bedrijf wil de komende jaren stoppen met het gebruik van steenkool bij de staalproductie, en daar uiteindelijk groene waterstof voor gaan gebruiken. Daar heeft het wel financiële steun bij nodig.
Een ruime Kamermeerderheid wil dat de overheid het bedrijf daarmee gaat helpen. Minister Stef Blok (Economische Zaken) beloofde eerder al dat hij met de Europese Commissie gaat bespreken welke vergroeningssubsidies binnen de kaders van de staatssteunregels vallen.