Geen vervangend vervoer

Treinverkeer hele avond ontregeld na storing, NS verwacht dat 'iedereen thuiskomt'

16 september 2021 22:25 Aangepast: 16 september 2021 22:40
Reizigers vanavond op Utrecht Centraal. Beeld © ANP

Het treinverkeer blijft de rest van de avond ontregeld nadat zich eerder op de dag een storing had voorgedaan. De telefoonstoring op de verkeersleidingsposten van de spoorwegen is verholpen, maar het treinverkeer in Nederland werd door de storing bijna volledig stilgelegd. Vanaf 19.00 uur werd het weer beperkt opgestart.

Doordat de NS veel logistieke aanpassingen in de inzet van treinen en personeel moet doen omdat die op veel plekken gestrand zijn, verwacht de vervoerder dat de rest van de donderdag het treinverkeer niet meer volgens planning verloopt. Ook de reisplanner zal door veel 'lastminuteaanpassingen' niet volledig actueel zijn, aldus de NS.

Geen vervangend vervoer

Een woordvoerster meldt dat de inzet van treinen in de loop van de avond 'mondjesmaat' toeneemt. "Op alle trajecten rijden er wel weer treinen", zei zij rond 22.00 uur. "We verwachten dat alle reizigers thuis kunnen komen."

Het spoorbedrijf is niet van plan vervangend vervoer in te zetten. "Nee, dat doen we niet en dat komt omdat daar eigenlijk geen beginnen aan is. Er kunnen zo'n duizend mensen in een trein en misschien vijftig in een bus, dus dat is geen doen", zegt de NS-woordvoerster.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinverkeer langzaam weer opgestart: 'Alle mensen komen thuis'

NS en spoorbeheerder ProRail raden mensen aan hun reis zoveel mogelijk uit te stellen.

Eerdere storing

Eind mei legde een storing bij het telefoniesysteem van provider Mobirail de communicatie tussen machinisten en treinverkeersleiders stil. Die verbinding was volgens ProRail essentieel om treinen te laten rijden. Daarom werd het treinverkeer in een groot deel van het land stilgelegd.

Onduidelijk is of de oorzaak van het probleem ook ditmaal ook bij de provider ligt. "Het lijkt er niet op, maar dat zoeken we op dit moment uit", aldus een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore