Ga naar de inhoud
Coronabewijs verplicht

Deze cafés doen niet mee met coronabewijs: 'Wil mensen niet buitensluiten'

Tanita van der Ham. Beeld © Eigen foto

Zeker tientallen Nederlandse café-eigenaren hebben aangekondigd dat zij de nieuwe coronaregels gaan negeren. Ze gaan hun bezoekers niet controleren op een coronatoegangsbewijs. "Ik vind het niet aan mij om mensen buiten te sluiten. Dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen."

Deze
Lees ook:
Deze kroegen gaan bezoekers wél controleren op QR-code

Dat zegt eigenaresse Tanita van Ham van Grand Café de Polderei in Anna Paulowna.

Vanaf 25 september moeten bezoekers van horeca verplicht een coronatoegangsbewijs laten zien. Bezoekers moeten een qr-code aanmaken in de CoronaCheck-app, die aan de deur van een horecagelegenheid gescand kan worden. Bij het uitlekken van die plannen kwam er direct kritiek vanuit de horeca. 

"We zijn het niet eens met de maatregelen, we hebben de afgelopen tijd al genoeg schade geleden", zegt Tanita. "Inmiddels is een groot deel van de mensen gevaccineerd. De rest heeft vast een goede reden om het niet te doen."

'Kunnen het geld niet missen'

Tanita wil geen oordeel vellen over het wel of niet vaccineren, maar ze wil ongevaccineerden niet buitensluiten. Ten eerste zijn er zakelijke bezwaren. "Een deel van onze vaste gasten is niet gevaccineerd, maar ze zijn wel goed voor een paar honderd euro omzet per week. We zijn nu al maanden keihard aan het werk om er weer bovenop te komen, en kunnen dat geld gewoon niet missen."

Daarnaast voelt het weigeren van mensen zonder coronabewijs niet goed, vertelt ze. "Ik kan dat niet over mijn hart verkrijgen. Het zijn onze vaste gasten, die ons tijdens de coronacrisis altijd hebben gesteund, eten zijn komen afhalen toen we niet open mochten. En die moet ik dan nu de toegang weigeren?"

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS

Risicogroep buitengesloten? 

Leidt het niet controleren op een coronatoegangsbewijs dan niet tot uitsluiting van mensen, namelijk die uit de risicogroepen? "We hebben hier gasten van jong tot oud. Ik ga er vanuit dat mensen op leeftijd of met een kwetsbare gezondheid inmiddels gevaccineerd zijn", zegt Anita.

Zij
Lees ook:
Zij hebben geen QR-code: 'Mensen zoals wij worden vergeten'

"En verder wonen we hier in een boerendorp, en gebruiken dus ons boerenverstand. Als iemand ziek is of zich niet lekker voelt, blijven ze thuis."

Niet de enige

Tanita is niet de enige die zich verzet tegen de nieuwe coronaregels, die vanaf 25 september ingaan. Om hoeveel horecazaken het precies gaat, is niet duidelijk. Op een Google Maps-kaartje dat circuleert op social media, staan ruim 600 horecazaken vermeld die volgens de initiatiefneemster niet zullen controleren op een coronabewijs.

En een platform waar ondernemers zich kunnen melden die niet gaan controleren op het coronabewijs, claimt dat ruim 200 toerisme- en horecaondernemers zich hebben aangemeld.

'We hebben er geen tijd voor'

Een café-eigenaresse uit Noord-Brabant die anoniem wil blijven, heeft haar zaak bij de site aangemeld. Ze is tegen de nieuwe maatregelen omdat volgens haar 'de vrijheid van de mensen op deze manier wordt ingeperkt'.

'Dertig
Lees ook:
'Dertig seconden, zo gepiept': deze landen gingen ons voor met de coronapas

Behalve dat ze het niet eens is met de maatregelen, denkt ze dat het controleren op coronabewijzen niet te doen is. "Als het heel druk is en wij iedereen moeten gaan checken op vaccinatie en testen, krijgen wij het extra druk. Daar hebben we geen tijd voor."

De eigenaresse wil niet met haar volledige naam en de naam van haar café in dit artikel, omdat ze bang is dat ze dan extra gecontroleerd zal worden. "Ik ben wel bang voor een boete. Maar ik wil ook niet over me heen laten lopen."

Boetes

Ook Tanita van De Polderei is bang voor een boete, zegt ze. "Maar ik heb er ook vertrouwen in dat de gemeente ons zal gaan steunen. Ik hoop dat ze hier wijs mee omgaan."

De kans dat de cafés een boete krijgen, is vooralsnog niet heel groot. De meeste grote steden zullen de komende tijd steekproefsgewijs controleren op de naleving van de nieuwe coronaregels, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Terug naar normaal: dit zijn de nieuwe versoepelingen

03:27
Bekijk hier alle versoepelingen voor de komende tijd op een rij.