Anonieme bezitter

Deze nieuw ontdekte tekening blijkt van Vincent van Gogh

16 september 2021 16:14
Het werk is opgehangen in het Van Gogh Museum. Beeld © ANP

Onderzoek heeft aangetoond dat een nieuw ontdekt werk, dat in het bezit is van iemand die anoniem wil blijven, kan worden toegeschreven aan Vincent van Gogh.

Het gaat om een zogenoemde voorstudie voor de tekening Worn Out die de kunstschilder maakte in 1882. De tekening, die volgens het Van Gogh Museum niet minder indrukwekkend is dan het uiteindelijke werk, is te zien in het Amsterdamse museum.

Uitgeput

De zogenoemde 'Studie voor Worn Out  is 48,8 bij 30 centimeter groot en laat een man zien die uitgeput op een stoel zit met zijn hoofd in zijn handen. Het werk is in het bezit van een particulier, die het Van Gogh Museum vroeg onderzoek te doen naar de herkomst van de tekening.

Van Gogh (1853-1890) maakte in Den Haag tientallen grote tekeningen van figuren. Zo oefende hij zich in het weergeven van menselijke proporties, houdingen en gelaatsuitdrukkingen.

Teio Meedendorp, senior onderzoeker bij het museum, concludeert dat het werk stilistisch gezien moeiteloos past tussen de vele figuurstudies die Van Gogh maakte in zijn Haagse tijd. De link met Worn Out is volgens hem evident.

De onderzoeker herkent verder de manier waarop de tekening tot stand is gekomen. "Ook qua materiaalgebruik kom je alles tegen wat je in een Van Gogh-tekening uit deze periode mag verwachten: dik timmermanspotlood als medium, grof aquarelpapier als drager, het naderhand fixeren met een mengsel van water en melk."

Kenmerkende beschadigingen

Ook de achterzijde - waar beschadigingen zijn te zien op de hoekjes - passen bij de gebruikelijke manier waarop Van Gogh een vel papier op zijn tekenplank bevestigde, namelijk met propjes stijfsel.

Worn Out is volgens het museum 'een van de krachtigste figuurtekeningen'. In brieven aan zijn broer Theo en vriend Anthon van Rappard beschreef Van Gogh al uitvoerig hoe deze tekening tot stand kwam. Volgens het museum geeft de studie een bijzonder kijkje in het werkproces.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verdachte diefstal Van Gogh en Hals ontkent ondanks DNA-bewijs: 'Nooit in musea geweest'

Museumdirecteur Emilie Gordenker is blij met de vondst. "Het is vrij zeldzaam dat een nieuw werk aan Van Gogh wordt toegeschreven. We zijn trots dat we deze vroege tekening en het verhaal erover met de bezoekers van ons museum kunnen delen."

Parijse tekening

De laatste keer dat er een Van Gogh werd ontdekt, was in 2018. Het betrof de Parijse tekening 'De heuvel van Montmartre met steengroeve' van de Van Vlissingen Art Foundation. In 2013 werd voor het laatst een schilderij - wat zeldzamer is - toegevoegd aan het oeuvre van de kunstschilder; 'Zonsondergang bij Montmajour'.

De voorstudie is tot 2 januari te zien in de vaste collectiepresentatie, samen met Worn Out en andere werken van Van Gogh uit dezelfde tijd.

Een zelfportret van Vincent van Gogh. Een zelfportret van Vincent van Gogh.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore