'Houden van vlees'

Passagiers uit KLM-vliegtuig gezet na protesteren tegen vegetarisch menu

16 september 2021 12:22 Aangepast: 16 september 2021 12:33
Eén van de passagiers, nadat ze het vliegtuig was uitgezet. Beeld © Privéfoto

Twee passagiers zijn vannacht een vliegtuig van KLM uitgezet nadat ze 'ontoelaatbaar gedrag' hadden vertoond.Het vliegtuig moest op dat moment nog vertrekken vanuit het Ghanese Accra naar Amsterdam. De passagiers protesteerden vlak voor vertrek tegen het mogelijke voornemen om alleen nog vegetarische gerechten te serveren op KLM-vluchten. "Wij zijn vleesliefhebbers", vertellen ze aan RTL Nieuws.

Eerder deze maand kwam KLM in het nieuws met het mogelijke voornemen om op intercontinentale vluchten in de toekomst geen vlees meer te serveren. Directeur customer experience Boet Kreiken zou tegen De Telegraaf hebben gezegd dat op Europese vluchten al geen vlees meer wordt geserveerd in de toeristenklasse, en dat dit beleid 'de komende jaren wordt uitgerold over de rest van het netwerk'.

'Geen begrip voor ons'

In Ghana zijn veel mensen daarop tegen, vertelt Nico van Staalduinen aan RTL Nieuws. De Nederlandse Van Staalduinen woont al 17 jaar in Ghana, samen met zijn vrouw. "Wij zijn vleesliefhebbers, net als de meeste Ghanezen. KLM, maar ook andere maatschappijen en bedrijven, hebben totaal geen begrip hoe verschillend culturen zijn. De beslissing om vegetarische gerechten aan te gaan bieden, zou tot massaal klantenverlies leiden."

Nico, samen met zijn vrouw Nico, samen met zijn vrouw

En daarom besloot Van Staalduinen om een 'ludiek protest' te organiseren. Hij had om medische redenen eerder al een vlucht geboekt naar Nederland, en besloot het tripje te gebruiken om zijn ongenoegen te uiten. "Voor de vlucht, in de wachtruimte, heb ik foldertjes uitgedeeld met daarop de tekst dat Ghanezen geen vegetariërs zijn. Ik had ook twee grote posters bij me, met eenzelfde strekking. Die posters waren bedoeld voor Ghanezen in Amsterdam, zodat zij ook kunnen protesteren."

Eén van de posters die Nico bij zich had. Eén van de posters die Nico bij zich had.

Aan boord van het vliegtuig waren de posters opgerold en de flyers weggestopt, vertelt Van Staalduinen. "De stewardess vertelde mij dat ze de posters in beslag wilde nemen. Ik ben goed op de hoogte met de regels van de luchtvaartveiligheid en wilde absoluut geen probleem veroorzaken. Ik ging daarom akkoord. Enkele ogenblikken later kwam de stewardess terug met de gezagvoerder, zij had hem verteld dat ik haar had bedreigd. Dit ontkende ik stellig, maar er was geen discussie mogelijk. Ik en mijn vrouw moesten het vliegtuig verlaten."

'Geen plannen voor vegetarisch menu'

KLM laat in een reactie aan RTL Nieuws weten dat een passagier inderdaad geweigerd is op de desbetreffende vlucht. "Dit is gebeurd wegens ontoelaatbaar gedrag en het niet opvolgen van instructies van de crew." Over het doel van de actie laat de vliegtuigmaatschappij weten dat er op dit moment geen concrete plannen zijn om volledig over te stappen op vegetarische maaltijden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore