Ga naar de inhoud
Wat wil Nederland?

Onderzoek RIVM: scholen sluiten minst populaire coronamaatregel

Een lege schoolklas (archieffoto)

Welke coronamaatregelen moeten er genomen worden als het virus de komende maanden toch weer oplaait? Die vraag liet het RIVM voorleggen aan de Nederlandse bevolking. Het sluiten van scholen blijkt de minst populaire maatregel.

Een groot deel van de Nederlanders is inmiddels gevaccineerd tegen het coronavirus en de druk op de zorg is de afgelopen maanden afgenomen, toch is het de vraag of het virus ook de komende maanden beheersbaar blijft.

Coronamaatregelen 

Moeten er weer coronamaatregelen genomen worden als het aantal besmettingen opleeft? Of moet de overheid pas ingrijpen als het aantal ziekenhuisopnames stijgt? Het RIVM liet de vragen voorleggen aan het Nederlandse volk door Populytics en Councyl, twee startups van de TU Delft.

Deelnemers werden gevraagd naar mogelijke maatregelen, en om welke redenen die genomen moeten worden. 35.000 mensen hebben de raadpleging ingevuld. 

Dit
Lees ook:
Dit zijn alle nieuwe versoepelingen én maatregelen op een rij

Uit het onderzoek blijkt onder meer dat er 'op de flanken' van de samenleving mensen zijn die altijd tegen nieuwe maatregelen zullen zijn. Die groep bestaat uit tussen de 5 en 15 procent van de deelnemers. Anderzijds accepteert 10 tot 20 procent de maatregelen vrijwel altijd. Van die laatste groep vindt een groot deel het beleid van de overheid niet streng genoeg. 

Sluiten scholen

Het sluiten van scholen blijkt het minst populair onder de ondervraagden. Ook 'horeca dicht' en 'avondklok' worden afgekeurd, maar samen ongeveer evenveel als 'scholen dicht'. Ook het maximaal ontvangen van een persoon thuis is niet populair bij de deelnemers. 

Het invoeren van nieuwe maatregelen blijkt populairder onder vrouwen, ouderen en hoger opgeleiden. Ook worden ze vaker geaccepteerd door mensen die gevaccineerd zijn, en die de informatievoorziening vanuit de overheid vertrouwen. 

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.