Frans Timmermans

Drie Nederlanders op lijst invloedrijksten van Time Magazine

15 september 2021 20:24 Aangepast: 15 september 2021 20:26
Frans Timmermans. Beeld © ANP

Op de lijst met invloedrijkste personen van het gezaghebbende Amerikaanse blad Time Magazine staan drie Nederlanders.

Tussen de namen van Elon Musk, Mario Draghi, Donald Trump en Aleksej Navalni staan ook Eurocommissaris Frans Timmermans, klimaatonderzoeker bij het KNMI Geert Jan van Oldenborgh en Roger Cox, de advocaat die met Milieudefensie de klimaatzaak tegen Shell won en eerder datzelfde deed in de klimaatzaak van Urgenda.

Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor klimaatbeleid, bedankt TIME Magazine 'voor de erkenning van Europa’s leidende rol in de strijd tegen de klimaatcrisis'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De 15-jarige uitvinder Gitanjali is de eerste 'Kid of the Year'

Hij waarschuwt: "We moeten snel overgaan van woorden naar daden. Alleen dan kan de mensheid leren leven binnen de grenzen van de planeet. Een gezonde, groene toekomst voor iedereen is mogelijk als we allemaal samenwerken: regeringen, maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven, en burgers. Het is de hoogste tijd!"

Milieudefensie noemt de vermelding van Roger Cox welverdiend. "Het was zeker geen uitgemaakte zaak dat we Shell aansprakelijk konden stellen voor het veroorzaken van gevaarlijke klimaatverandering. Het is fantastisch dat hij met ons deze stap heeft durven zetten en we hopen nog lang met hem samen te kunnen werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump: belachelijk dat Greta Thunberg persoon van het jaar is

De Amerikaanse voormalige vicepresident Al Gore heeft voor Time Magazine een kort stuk geschreven over Cox. Hij noemt de zaak van Cox een kantelpunt in de geschiedenis van de klimaatcrisis.

Van Oldenborg staat samen met Friederike Otto op de lijst. Ze ontwikkelden een methode waardoor ze razendsnel kunnen uitzoeken of een bepaald weerfenomeen, zoals de overstromingen in Limburg of de hevige hittegolf in Noord-Amerika afgelopen zomer, gelinkt kan worden aan klimaatverandering.

'Stomverbaasd'

Via Twitter laat hij weten 'stomverbaasd' te zijn. "Het is nooit onze bedoeling geweest invloedrijk te zijn, we geven alleen wetenschappelijk onderbouwde antwoorden op vragen hoe klimaatverandering extreem weer beïnvloedt."

De Time 100 is een jaarlijkse lijst van Time Magazine waarin het in brede zin de honderd meest invloedrijke personen van dat moment beschrijft. Zo staat Taliban-oprichter Abdul Ghani Baradar op de lijst, maar ook de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan, evenals zangeres Billie Eilish.

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore